Ilmansaasteet ovat luultua merkittävämpi aivoinfarktien aiheuttaja, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.
Ilmansaasteet ovat kuolemaan ja vammautumisiin johtaneiden aivoinfarktien kymmenen yleisimmän syyn joukossa, kansainvälinen tutkimusryhmä toteaa tutkimuksessaan.
Keittotulien savu ja liikenteen saasteet altistavat tutkijoiden mukaan ihmisiä aivoinfarkteille varsinkin kehitysmaissa. Näillä alueilla ilmansaasteille altistumisen estäminen on tutkijoiden mukaan avainasemassa infarktien vähentämisessä.
Ilmansaasteet voivat altistaa aivoinfarktille nostamalla verenpainetta, kovettamalla verisuonia tai tukkimalla niitä.
Estettävissä elämäntavoilla
Maailmanlaajuisesti ulkoilman saasteet sijoittuivat aivoinfarktien aiheuttajina seitsemänneksi ja kotitalouksien ilmansaasteet kahdeksanneksi.
Köyhissä ja keskitason toimeentulon maissa Aasiassa ja Afrikassa liki viidennes aivoinfarkteista voi tutkijoiden mukaan johtua kotitalouksien ilmansaasteista. Kiinassa ja Intiassa vastaava osuus infarkteista katsottiin ulkoilman saasteiden syyksi.
Ilmansaasteiden ohella yleisimpiä aivoinfarktien riskitekijöitä ovat tutkimuksen mukaan korkea verenpaine, vain vähän hedelmiä sisältävä ruokavalio, ylipaino, liiallinen suolan käyttö, tupakanpoltto, vähän vihanneksia sisältävä ruokavalio, vähäinen täysjyväviljojen käyttö ja korkea verensokeri. Riskit vaihtelivat paljon eri alueiden välillä.
Tutkijoiden mukaan yli 90 prosenttia aivoinfarkteista johtuu seikoista, joihin on mahdollista vaikuttaa elämäntavoilla ja politiikalla.
Kuusi miljoonaa kuolemaa vuodessa
Maailmanlaajuisesti noin 15 miljoonaa ihmistä kärsii aivoverenkierronhäiriöistä vuosittain. Heistä noin kuusi miljoonaa kuolee ja viisi miljoonaa vammautuu pysyvästi.
Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti aivoinfarktien syitä vertailemalla tuloksia useista muista tutkimuksista ja viranomaistiedoista. Tutkijat loivat matemaattisen mallin, jolla arvioitiin aivoinfarktiriskejä 188 maassa vuosina 1990-2013.
Tutkitun ajanjakson aikana passiivisen tupakoinnin osuus aivoinfarktien aiheuttajana laski kaikista tutkituista riskitekijöistä eniten, varsinkin teollisuusmaissa. Eniten kasvanut riskitekijä oli sokeripitoisten juomien kuten limujen nauttiminen.
Tutkimus on julkaistu The Lancet Neurology -julkaisussa.