Tutkimus: Korkea verenpaine yli 80-vuotiaana ei enää nosta eteisvärinän riskiä

Lehtikuva/Pekka Sakki
Korkean verenpaineen merkitys eteisvärinä-rytmihäiriön riskitekijänä näyttää pienenvän ikääntyessä. Kuvituskuva.Copyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2010.
Julkaistu 18.05.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Verenpainetauti ja korkea verenpaine ovat tunnettuja eteisvärinä-rytmihäiriön riskitekijöitä, mutta niiden merkitys näyttäisi pienenevän iän myötä. Tuore tutkimus osoittaa, että yli 80-vuotiailla verenpaine ei enää suurenna sairastumisriskiä.

Tulosten perusteella riski sairastua eteisvärinään suurenee noin 20 prosenttia jokaista 20 mmHg:n verenpainenousua kohden. Verenpaineen vaikutus sairastumisriskiin on suuri etenkin nuorilla, mutta iän myötä sen merkitys riskitekijänä pienenee. Yli 80-vuotiaiden ikäryhmässä verenpaineen ja eteisvärinän yhteyttä ei enää näy lainkaan. Havainnot perustuvat yli neljän miljoonan 30–90-vuotiaan britin terveystietoihin.

Havainnot osoittavat myös, miten suuri merkitys eteisvärinän asianmukaisella hoitamisella on potilaiden kannalta. Olennaista on veren hyytymistä vähentävän lääkityksen aloittaminen. Ilman lääkitystä potilaat ovat kaksin–kolminkertaisessa vaarassa sairastua iskeemisiin sydänsairauksiin, sydämen vajaatoimintaan, aivoinfarkteihin ja muihin aivoverenkiertohäiriöihin, krooniseen munuaissairauteen, ääreisvaltimotautiin sekä verisuoniperäiseen dementiaan.

Tutkijat toivovat tulosten auttavan lääkäreitä paremmin räätälöimään potilaiden hoitoja yksilöllisesti. Tulokset viittaavat myös siihen, että eteisvärinäpotilaiden hyytymisenestolääkitys voi ehkäistä luultua useampia sydänoireita ja -sairauksia. Lääkityksiä käytetään pääasiassa aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyyn.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys