Maksuton ehkäisy ja apteekista saatava jälkiehkäisy ilman ikärajaa ovat vaikuttaneet siihen, että teiniraskaudet ovat vähentyneet Suomessa, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessa. Ehkäisypalveluiden tarjonta vaihtelee kuitenkin suuresti kunnittain.
Helsingin yliopistossa tutkittiin teiniraskauksien määrän muutoksia sadassa suurimmassa suomalaiskunnassa vuosina 2000–2018. Tutkimuksessa ilmeni, että teiniraskaudet eli alle 20-vuotiaiden synnytykset ja raskaudenkeskeytykset ovat tänä aikana vähentyneet Suomessa.
– Lähes kaikki teiniraskaudet ovat ei-toivottuja, joten niiden väheneminen on nuorten hyvinvoinnin kannalta erittäin toivottava ja hyvä kehityssuunta, kertoo naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, tohtorikoulutettava Eerika Jalanko tiedotteessa.
Lue myös: YK: Koronan seurauksena jopa 1,4 miljoonaa ei-toivottua raskautta
Tutkimuksen tulokset vahvistivat, että maksuton ehkäisy ja apteekista saatava jälkiehkäisy ilman ikärajaa ovat yhteydessä teiniraskauksien vähenemiseen. Jälkiehkäisy ilman reseptiä tuli saataville koko Suomessa ilman ikärajaa vuonna 2015.
Tutkijaryhmä suosittelee, että kaikki kunnat tarjoaisivat nuorille maksuttoman ehkäisyn. Tämä saattaisi eri paikkakunnilla asuvat nuoret tasa-arvoisempaan asemaan. Maksuttoman ehkäisyn lisäksi myös helposti lähestyttävillä ehkäisypalveluilla sekä laadukkaalla ehkäisyneuvonnalla on merkitystä.
Yliopiston tiedotteessa todetaan, että asialla on merkitystä myös kuntatalouden kannalta: kun raskaudenkeskeytykset vähenevät, myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käynnit vähenevät.
Suomessa on 309 kuntaa, jotka kaikki ovat itsenäisesti vastuussa ehkäisypalveluidensa järjestämisestä. Osa kunnista tarjoaa nuorille kaikki ehkäisymenetelmät maksutta, osa rajoitetusti erilaisin ehdoin.
Helsingin yliopiston tutkimus on julkaistu arvostetussa BMJ Open -tiedejulkaisussa.