Tutkimus: Onnellisen pariskunnan voi tunnistaa tästä "ärsyttävästä" tavasta

Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että ne pariskunnat, jotka puhuvat useammin itsestään ja kumppanistaan me-muodossa, näyttäisivät voivan parisuhteessaan ja yleisesti ottaenkin muita paremmin. Vielä ei tosin tiedetä, sanovatko onnellisemmat pariskunnat todennäköisemmin ”me” vai tekeekö me-muodossa puhuminen ihmisen onnellisemmaksi.

Yllä olevalla videolla mietittiin rakkauden syvintä olemusta.

Kaikki tuntevat jonkun, joka alkaa puhua vain ”me”-muodossa, kun löytää itselleen seurustelukumppanin. ”Me olemme molemmat ihan väsyneitä” tai ”Haluaisimme tulla, mutta olemme jo varanneet täksi illaksi ravintolasta pöydän”.

Tuollainen käytös voi kieltämättä olla ärsyttävää, mutta tämä pieni tapa saattaa itse asiassa olla merkki onnellisesta ja hyvinvoivasta parisuhteesta. Näin väittää yhdysvaltalaisen California Riverside -yliopiston tuore tutkimus.

Tutkijat analysoivat 30 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 5 300 henkilöä. He saivat selville, että parit, jotka käyttivät puheessaan usein me-muotoa, olivat muita onnellisemmissa parisuhteissa ja muutenkin iloisempia ja tyytyväisempiä.

Keskinäinen riippuvuus lähentää

Metro-lehden mukaan tutkimusta johtanut Megan Robbins oli jo aiemmin ehdottanut, että ”me-puhe” voi olla merkki keskinäisestä riippuvuussuhteesta. Se tarkoittaa, että kahdella ihmisellä on osansa toistensa ajatuksissa, tunteissa ja käyttäytymisessä. Se olisi merkki siitä, että ihminen muuttui itseorientoituneesta parisuhdeorientoituneeksi.

Keskinäisriippuvuus on Robbinsin mukaan merkki terveestä parisuhteeesta. Toista tuetaan vaikeina aikoina ja päätöksiä tehdään yhdessä pariskuntana.

Me-puhe teki hyvää

Tutkimustiimi analysoi pareja viidellä tavalla: läpi käytiin parisuhteen seurauksia, parisuhdekäyttäytymistä, henkistä ja fyysistä tervettä sekä terveyskäyttäytymistä eli sitä, miten ihmiset pitivät itsestään huolta.

He saivat selville, että kaikilla näillä mittapuilla parhaiten pärjäsivät ne, jotka usein puhuivat säännöllisesti me-muodossa minä-muodon sijaan. Näin ollen näyttäisikin siltä, että me-muodossa puhumisella ja paremmin voivalla parisuhteella on yhteys.

Syy vai seuraus?

Sitä tosin ei tiedetä, mikä tässä on syy ja mikä seuraus. Sanovatko onnellisemmat pariskunnat todennäköisemmin ”me” vai tekeekö me-muodossa puhuminen ihmisen onnellisemmaksi? Tämä on asia, jota tutkijoiden pitää seuraavaksi selvittää.

– Kun sinä tai kumppanisi käytätte näitä sanoja, se voi muuttaa yksilön käytöstä enemmän keskinäisen riippuvuuden suuntaan, mikä voisi johtaa terveempään parisuhteeseen, Robbins kertoo.

– Voi myös olla kyse siitä, että koska parisuhde voi hyvin ja keskinäistä riippuvuutta löytyy, pariskunnat tukevat toisiaan ja käyttävät me-muotoa puheessaan.

Lähde: Metro.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat