Tutkimus paljastaa: Ensimmäiset ihmiset asuivatkin Euroopassa eivätkä Afrikassa

Ihminen apina
Eurooppalaisen tutkimusryhmän selvitysten mukaan apinoiden ja ihmisten sukulinjat erosivat toisistaan joitakin satoja tuhansia vuosia aiemmin kuin tähän asti on uskottu.
Julkaistu 23.05.2017 18:58
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Eurooppalaisen tutkimusryhmän selvitysten mukaan apinoiden ja ihmisten sukulinjat erosivat toisistaan joitakin satoja tuhansia vuosia aiemmin kuin tähän asti on uskottu. Tämä tarkoittaa, että esi-ihmiset ovatkin Afrikan sijasta syntyneet Euroopassa.

Tähän johtopäätökseen ovat tulleet saksalaisen Tübingenin yliopiston professori Madelaine Böhme ja Bulgarian tiedeakatemian professori Nikolai Spassov yhdessä tutkimusryhmän kanssa.

Tutkijat tarkastelivat kahta graecopithecus freybergi -fossiilia moderneilla tutkimusmenetelmillä. Kyseisen fossiilin jäänteitä löydettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1944.

Eilen julkaistun tutkimuksen mukaan kyseiset fossiilit ovat ihmisten esi-isiä. Tutkijoiden mukaan löytö vahvistaa päätelmän, että apinoiden ja ihmisten sukulinjat erosivat itäisellä Välimerellä eikä Afrikassa, kuten tähän asti on oletettu.

Tähän asti on päätelty, että ihmisten ja apinoiden sukulinjat erosivat viidestä seitsemään miljoonaa vuotta sitten ja että ensimmäiset ihmiset kehittyivät Afrikassa.

Tutkijat yllättyivät löydöstä

Tutkimusryhmän mukaan nyt tutkituilla fossiileilla on selvästi ihmisille tyypillisiä ominaisuuksia.

– Olemme yllättyneitä löydöistämme, sillä esi-ihmisiä on aiemmin tunnettu vain Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, sanoo Jochen Fuss Tübingenin yliopistosta EurekAlert-tiedelehdelle.

Tutkitut fossiilit ovat muutamia satoja tuhansia vuosia vanhempia kuin Afrikasta löydetyt tähän asti vanhimmat esi-ihmiset. Afrikasta löydetyt fossiilit ovat kuudesta seitsemään miljoonaa vuotta vanhoja. Eurooppalaiset fossiilit ovat sen sijaan ainakin 7,17 miljoonaa vuotta vanhoja.

Tutkijaryhmän mukaan tämä tulos mahdollistaa näkemyksen, jonka mukaan ensimmäiset ihmiset ovatkin syntyneet Euroopassa eivätkä Afrikassa.

Artikkeli perustuu EurekAlertin julkaisuun. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat