Nuorten miesten älykkyysosamäärä on pudonnut aiempia sukupolvia alemmaksi, kertoo tuore tutkimus.
Yllä olevalla videolla suomalaismiehet näyttävät taitonsa pääkaupunkiseudun yöelämässä.
Jos sinusta tuntuu, että nuoret miehet ovat hölmömpiä kuin joitain vuosia sitten, saatat olla oikeassa. Ainakin tuore tutkimus viittaisi näkemyksen oikeellisuuteen.
Tutkijat Ole Rogeberg ja Bernt Bratsberg tarkastelivat yli 730 000 nuoren, asepalvelukseen ilmoittautuneen norjalaismiehen älykkyystasoja ja huomasivat useiden pisteiden laskun vuosien 1970 ja 2009 välillä. Tutkimus esiteltiin hiljattain PNAS-julkaisussa, ja siitä uutisoi New York Post.
"Tulokset varsin huolestuttavia"
Tutkijat huomasivat, että vuonna 1991 syntyneet milleniaalimiehet olivat saaneet älykkyystesteistä noin viisi pistettä vähemmän kuin vuonna 1975 syntyneet miehet ja kolme pistettä vähemmän kuin vuonna 1962 syntyneet miehet.
– Tulokset ovat vaikuttavia ja varsin huolestuttavia, Edinburghin yliopiston professori Stuart Richie kommentoi The Timesille.
Ritchien mukaan kyseessä on vakuuttavimmat todisteet niin kutsutun Flynnin ilmiön täyskäännöksestä. Flynnin ilmiöllä viitataan ajan myötä tapahtuvaan väestön älykkyyden kehitykseen. Viimeisten 90 vuoden aikana nuorten älykkyysosamäärän on uskottu nousseen tasaisesti kolmella pisteellä sukupolvea kohden.
Selfie-sukupolven tyhmeneminen voi tutkijoiden mukaan olla yhteydessä siihen, millä tavoin matematiikkaa ja kieliä tänä päivänä opetetaan sekä siihen, kuinka paljon aikaa vietetään television ja tietokoneen ääressä verrattuna kirjojen lukemiseen.
Rogeberg huomauttaa, että älykkyydessä tapahtunut lasku voi johtua myös tasokokeen formaatista. Sitä kun ei ole päivitetty digitaaliaikaan.
Vuonna 2009 julkaistu tutkimus kuitenkin tukee ajatusta älykkyyden laskemisesta. Tuolloin huomattiin, että brittiteinien älykkyysosamäärä oli matalampi kuin teineillä 28 vuotta aiemmin, kertoo Telegraph.
Lähteet: New York Post, The Times, Telegraph, Newsweek