1990-luvulla syntyneillä eniten mielenterveysongelmia – edes ikä ei tuo mukanaan helpotusta

5:03img
KATSO MYÖS VIDEO: Masennus ajoi Sallan velka- ja huumekierteeseen jo 17-vuotiaana: "Ensimmäiset perintälaskut olivat sairaalamaksuja"
Julkaistu 28.12.2023 13:15
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Sanonta kuuluu: pojasta polvi paranee, mutta mielenterveysongelmista puhuttaessa näin ei ole. Tuoreen Sydneyn yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisten henkinen hyvinvointi on heikentynyt 1950-luvulta lähtien. Mitä tuoreempi sukupolvi on kyseessä, sitä huonommalta tilanne näyttää.

Sydneyn yliopiston tutkimuksessa on käynyt ilmi, että nuorten mielenterveys heikkenee jatkuvasti, eivätkä mielenterveysongelmat näytä paranevan edes, kun ikää karttuu, kertoo New York Post.

Tutkimuksen mukaan nuorimmat sukupolvet kärsivät pahimmista mielenterveysongelmista, eikä 1990-luvulla syntyneiden mielenterveys vaikuta paranevan heidän ikääntyessään, toisin kuin aikaisempien sukupolvien kohdalla on ollut nähtävissä.

Kaikkiaan tutkimuksessa seurattiin yli 27 500 australialaisen mielenterveyden muutoksia vuosien 2001–2020 aikana.

Lue myös: Yllättävä apu paniikkikohtauksen iskiessä: "Mainio terapiakikka"

Asiantuntijoiden pyrkimyksenä oli selvittää, miksi australialaisten mielenterveys on heikentynyt vuodesta 2010 lähtien.

Tutkimuksessa todetaan, että väestötason mielenterveystrendit ovat olleet laskussa kehittyneissä maissa erityisesti nuorten keskuudessa ja tuoreet tulokset korostavat, että syynä trendiin on juuri milleniaalien heikompi mielenterveys.

Milleniaaleiksi kutsutaan sukupolvea, joka on syntynyt vuosien 1981–1996 välillä.

Siitä, mihin suuntaan väestön mielenterveys menee Z- ja Alfa-sukupolvien kasvaessa, tutkijat eivät osaa vielä sanoa, mutta he eivät pidä tilannetta kovin toiveikkaana, New York Post kertoo.

Alfa-sukupolveksi kutsutaan vuosien 2010–2024 aikana syntyneitä ja Z-sukupolveksi 1997–2012 vuosien aikana syntyneitä.

Lue myös: "Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? Psykologi muistuttaa tärkeästä asiasta

Pääsyyllinen heikentyneeseen mielenterveystilanteeseen ei yllätä

Tutkijat osoittavat syyttävät sormensa kohti sosiaalista mediaa. Sitä pidetään pääsyyllisenä australialaisten mielenterveyden heikkenemiseen, New York Post kertoo.

Asiantuntijoiden mukaan some tuhoaa nuorten mielenterveyttä muun muassa siksi, että se lisää ruutuaikaa, mikä lisää ahdistusta, masennusta ja riippuvuutta.

Lisäksi some altistaa nuoret hyväksikäytölle, seksualisoinnille ja myrkyllisille ihmissuhteille, mikä altistaa edelleen erilaisille mielenterveysongelmille.

Tutkijoiden mukaan muita mielenterveystilannetta heikentäviä tekijöitä ovat ilmastonmuutos, liikunnan puute, huonot unitottumukset ja työelämän luonteen muuttuminen, New York Post kertoo.

Sitä tutkimus ei pystynyt avaamaan, kuinka lisääntynyt tietoisuus ja vähentynyt leimaantuminen koskien mielenterveysongelmia vaikuttivat tutkimustuloksiin.

Lue myös: Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa psykoterapiaan hakeutuessaan – näin tilanteen voisi korjata

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, PNAS

Tuoreimmat aiheesta

Masennus