Onko aamulla vaikea päästä ylös sängystä? Tuoreen tutkimuksen mukaan on epäterveellistä lojua sängyssä pitkään aamuisin.
Seuraavan kerran kun hapuilet aamuvarhaisella herätyskellosi torkku-painiketta, mieti hetki. Tuoreen tutkimuksen mukaan aamuvirkut ovat terveempiä, laihempia ja onnellisempia kuin ihmiset, jotka valvovat myöhään ja heräävät lähempänä keskipäivää.
Tuoreen brittitutkimuksen mukaan valvomisella on pitkällä tähtäimellä negatiivisia vaikutuksia ihmiskehoon. Liian myöhäinen nukkumaanmenoaika johtaa usein siihen, ettei ihminen nuku hyvin.
Tutkimukseen osallistunut lääkäri muistuttaa, että tärkeintä on kuitenkin riittävä uni.
– Vaikutukset ovat pieniä - joissain tilanteissa on jopa etu olla iltaihminen. Tutkimustulokset ovat kuitenkin kylmää faktaa, tohtori Jörge Huber muistuttaa.
Noin 13 prosenttia tutkimukseen osallistuneista heräsi arkena ennen aamuseitsemää. Heillä ei ollut lisääntynyttä unentarvetta viikonloppuisin.
Tutkimuksen mukaan aamuvirkut olivat fyysisten testien perusteella kaikkein terveimpiä. Aamuvirkuilla todettiin myös kaikkein vähiten masennusta ja levottomuutta.
– Se, että olet iltaihminen, ei tietenkään tarkoita, että olisit välttämättä alakuloinen, Jörge Huber painottaa.
Aamuvirkut syövät tutkimuksen mukaan myös todennäköisimmin aamupalaa. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että aamupalan säännöllisesti syövät ihmiset ovat keskimääräistä hoikempia. Aamuvirkut ovat siis todennäköisemmin myös laihempia kuin ihmiset, jotka valvovat myöhään.
Tutkimukseen osallistui hieman yli tuhat henkilöä.
MTV3/Helmi
Kuvat: Shutterstock
Lähde: Daily Mail