Tutkimus selvitti: Tästä merkistä tunnistaa naispuolisen psykopaatin

Eteläamerikkalainen tutkimus teki yllättävän johtopäätöksen naispuolisten psykopaattien ulkonäköön liittyen.

Tutkimus paljastaa, että naispuoliset psykopaatit käyttävät todennäköisemmin vähemmän meikkiä. Sao Paolon yliopiston teettämä tutkimus on julkaistu Archives of Sexual Behavior -julkaisussa.

Tutkimustuloksista uutisoi muun muassa New York Post.

Sao Paulon yliopisto kysyi 1 410 brasilialaiselta naiselta heidän kosmetiikan käytöstään erilaisissa elämäntilanteissa ja ympäristöissä.

Naisilta kysyttiin esimerkiksi, meikkaavatko he ollessaan kotona, ensitreffeillä, työpalavereissa tai kuntosalilla.

Tutkimuksessa selvitettiin myös naisten niin kutsuttua "pimeää triadia"  eli synkkiä persoonallisuuden piirteitä: narsismia, psykopatiaa ja machiavellismia eli manipuloivuutta.

Psykopaatit eivät välitä muiden mielipiteistä

Tuloksista selvisi, että ne naiset, jotka käyttävät paljon meikkiä, saivat korkeita lukuja narsismin piirteiden arvioinnissa.

Toisaalta naiset, jotka saivat korkeita lukuja psykopatian arvioinnissa, käyttivät todennäköisesti vähemmän huulipunaa, eyelineria ja poskipunaa sosiaalisissa tilanteissa.

Duodecim kertoo, että psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen sisältymätön luonnehäiriö. Psykopaatin tunne-elämää kuvaavia piirteitä ovat pinnallisuus sekä syyllisyyden tunteiden, katumuksen ja empatian eli myötäelämiskyvyn puuttuminen.

Psykopaatit eivät yleisesti välitä siitä, miten muut ihmiset heihin suhtautuvat. Se huomioon ottaen välinpitämättömyys meikkaamista ja ulkonäön ehostamista kohtaan ei tule yllätyksenä.

–  Nämä tutkimustulokset korostavat vivahteikasta suhdetta meikkaamisen ja persoonallisuuden välillä, tutkijat arvioivat

Tutkijoiden mukaan naiset, jotka käyttävät säännöllisesti meikkiä, olivat yleensä vähemmän meikkaavia miellyttävämpiä erilaisissa sosiaalisissa yhteyksissä.

Naispuolisia psykopaatteja ei usein huomata

New Mexicon yliopisto julkaisi äskettäin samaa aihealuetta sivunneen tutkimuksen. Tulosten perusteella naispuoliset psykopaatit todennäköisesti liikuttavat päätään puhuessaan.

– Sanattomat käytösmallit, kuten pään liikkeet, edustavat tärkeää, mutta vielä hyvin alitutkittua kommunikaation tapaa. Niiden ymmärtäminen saattaa parantaa kykyämme havaita tiettyjä psykopatologian muotoja, mukaan lukien psykopatiaa, New Mexicon tutkijat kertovat.

Yllättäen naispuoliset psykopaatit ovat yleisempiä kuin monet ovat ehkä luulleet, kertoo New York Post. Anglia Ruskin yliopistossa toimiva yrityspsykopatiaan erikoistunut professori Clive Boddy epäili äskettäin, että naispsykopaatteja ei juuri huomata yhteiskunnallisen sukupuoliharhan takia.

Katso myös: Psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg kertoo, missä menee raja hankalan luonteen ja persoonallisuushäiriön välillä.

Lue myös:

    Uusimmat