Tutkimus: Joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää

Raskauteen perustuva syrjintä työelämässä on huomattavan yleistä, ilmenee Tilastokeskuksen sosiaali- ja terveysministeriölle tekemästä selvityksestä.

Raskaussyrjintää kokee selvityksen mukaan Suomessa joka neljäs raskaana oleva.

Syrjinnän yleisin seuraus on ollut määräaikaisen työsuhteen päättäminen raskauden tai perhevapaan takia, selvitys kertoo.

Muita seurauksia ovat esimerkiksi työuran etenemisen hidastuminen tai pysähtyminen. Osalla vastaajista syrjintäkokemukset vaikuttivat perhekokoon tai raskauden ajoittamiseen.

Selvitys pohjautuu vuonna 2024 tehtyyn väestökyselyyn. Tulokset ovat väestöllisesti edustavia, eli ne kuvaavat luotettavasti Suomessa asuvien vuosina 2012–2023 raskaana olleiden tilannetta.

Raskaussyrjinnästä kerrotaan harvoin virallisille tahoille

Raskauteen perustuvasta syrjinnästä kerrotaan vain harvoin virallisille tahoille, vaikka sen kielto määritellään laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta.

Syrjinnästä ilmoittamatta jättämisen syynä on selvityksen mukaan useimmiten se, että ilmoituksen ei koeta johtavan mihinkään. Lisäksi erilaisten seurausten pelko on voimistunut.

Kuitenkin suurin osa niistä, jotka ovat vieneet syrjintäkokemuksensa eteenpäin, arvioivat, että lopputulos on ainakin osittain oikeudenmukainen.

Lue myös:

    Uusimmat