Vaativa mutta stimuloiva työ saattaa pienentää riskiä sairastua dementiaan myöhemmin elämässä, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys näkyy riippumatta koulutustasosta ja monista dementian riskitekijöistä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 100 000 miestä ja naista seitsemästä eri tutkimuksesta. Osallistujia seurattiin 14–30 vuotta, ja 1 100:lla heistä todettiin dementia. Mukana oli aineistoja myös Suomesta.
Analyysin perusteella kognitiivisesti stimuloivaa työtä tehneiden riski sairastua dementiaan oli pienempi kuin osallistujien, joiden työtehtävät olivat vähemmän stimuloivia. Stimuloivina pidettiin työtehtäviä, jotka olivat vaativia, mutta työntekijällä oli mahdollisuus vaikuttaa niiden toteuttamistapaan, työtahtiin ja tavoitteisiin.
Yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat osallistujien koulutustason, monia dementian riskitekijöitä kuten tupakoinnin, alkoholin käytön ja lihavuuden sekä sydän- ja verisuonitaudit ja muita dementialle altistavia sairauksia.
Erillisessä ja pienemmässä analyysissa tutkijat hyödynsivät myös tietoja lähes 5 000 proteiinista, joiden runsaus veressä on yhdistetty dementiariskiin. Stimuloivaa työtä tekevien verinäytteissä kyseisiä proteiineja oli vähemmän, mikä myös viittasi heidän dementiariskinsä olevan pienempi.
Lue myös: Tutkimus: Varhain alkava dementia on luultua yleisempää
Stimuloivalla työllä sama vaikutus kuin liikunnalla?
Aineistojen perusteella ei voi aukottomasti osoittaa, että stimuloivaa työtä tekevien pienempi dementiariski johtui vain ja ainoastaan työn luonteesta, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin. Jos tulokset pitävät paikkansa, stimuloivan työn vaikutus sairastumisriskiin on samaa luokkaa kuin esimerkiksi runsaan liikunnan.
Aiemmissa tutkimuksissa myös sosiaalinen ja aktiivinen elämä työn ulkopuolella on yhdistetty pienempään muistisairauksien todennäköisyyteen.
Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.
Lue myös: Alzheimeriin sairastunut neurologi kertoo, miten taudin etenemistä voi hidastaa – "Suurimmalla osalla ei ole hajuakaan..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
2:32
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.