"Yhtä haitallista kuin muussa muodossa nautittu alkoholi" – sorrutko sinäkin harhaluuloon näistä suosikkijuomista?

1:11imgKATSO MYÖS: Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, miksi maksa on niin tärkeä elin.
Julkaistu 19.08.2023 12:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että limuviinan tai hard seltzer -juoman sisältämä alkoholi on aivan yhtä haitallista kuin kirkas viinakin.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tiedotteessaan suomalaisten koholla olevien maksa-arvojen yleisimmistä syistä, jotka ovat ylipaino sekä alkoholi. Jopa 85 prosenttia maksakirrooseista johtuu alkoholista, ja rasvamaksa on liiton mukaan jopa neljäsosalla suomalaisista aikuisista. Rasvoittuminen on salakavalaa, sillä se ei tavallisesti aiheuta oireita, ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.

Maksasolut voivat rasvoittua rankan juomisen myötä jo muutamassa viikossa, mutta rasvamaksaan sairastuvat liki kaikki alkoholin riskikäyttäjät ennemmin tai myöhemmin. Jos ei juomista lopeta rasvamaksan saatuaankaan, 10–20 prosentilla alkoholilla läträämisen seurauksena voi olla maksan tulehdusreaktio ja lopulta pahimmillaan vakava, jopa hengenvaarallinen maksakirroosi. Terveyskirjaston mukaan maksakirroosi on yleisin maksasyövän aiheuttaja.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, etteivät alkoholiin liittyvät maksasairaudet ole vain alkoholia rajusti kuluttavien ongelma. Jos kesällä on tullut tissuteltua, eikä tissuttelu lopu syksylläkään, pitäisi tilanteeseen havahtua.

Alkoholinkulutuksen kohtalaisen käytön riskirajat:

miehillä 14 annosta viikossa

naisilla 7 annosta viikossa

1 annos = esim. 12 cl lasillinen viiniä tai 33 cl limuviinapullo

Hard seltzereiden sisältämä alkoholi "yhtä haitallista kuin muussa muodossa nautittu alkoholi"

Päivittäin tissutteleva vaarantaa terveytensä kuin huomaamatta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että korkean riskin raja ylittyy miehillä jo kolmella alkoholiannoksella päivässä säännöllisesti käytettynä, naisilla jo kahdella.

Liitto huomauttaa, että useissa limuviinasekoituksissa ei alkoholi edes maistu, joten niitä saattaa kulautella kurkkuunsa kuin mehua ikään. Ei kuitenkaan kannata maun perusteella sortua luulemaan juomia todellisuutta terveellisemmiksi mitä niiden sisältämään alkoholiin tulee.

– Esimerkiksi uusien hard seltzer -juomien eli terästettyjen hiilihapotettujen vesien sisältämä alkoholi on yhtä haitallista kuin muussa muodossa nautittu alkoholi, vaikka niiden nuorille suunnattu mainonta voi muuta antaa olettaa. Yksi hard seltzer -tölkki vastaa yhtä alkoholiannosta, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett tiedotteessa.

Lue myös: Rasvamaksatauti ei ole vain aikuisten ongelma – yksi asia "suoraan yhteydessä pienempään sairastusmisriskiin"

Alkoholissa myös kaloreita

Alkoholijuomista kertyy myös lisäkaloreita. Alkoholi rasvoittaa maksaa, mutta ylipaino on rasvamaksan aiheuttajista merkittävin. 

– Kannattaa muistaa, että alkoholijuomien kalorimäärä ei johdu pelkästään niiden sokeripitoisuudesta vaan itse alkoholista. Toisaalta alkoholi usein lisää halua napostella, jolloin ylimääräisiä kaloreita kertyy vielä enemmän, Teitto-Tuckett huomauttaa. 

Jos kesäloma on ohi, mutta tissuttelu jatkuu, kannattaa asia ottaa puheeksi vaikkapa työterveydessä. 

Lue myös: Oireet, jotka voivat olla merkki vakavasta maksasairaudesta: "Tärkeää, että todetaan ajoissa"

Lue myös:  Rasvamaksasta paljastui uusi vaarallinen vaikutus – riski koskee neljäsosaa aikuisista

Katso myös: Monet kamppailevat päälle jääneen tissuttelun kanssa – tästä tunnistat, että juomisesta on tullut ongelmallista

7:27imgEHYT ry:n päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg kertoo, miksi juuri riskikäyttäjien kannattaa havahtua juomiseen ajoissa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi