Riippumatossa löhöillen uni tulee huomaamatta leikiten. Keinunnan avulla saavutettu uni on tutkimusten mukaan tavallista unta syvempää.
Riippumaton liike on samantapainen kuin lapsen kehdon keinunta. Maton keinunta tuudittaakin usein loikoilijan hyvin nopeasti uneen. Nukahtaminen tapahtuu äkillisesti siksi, koska sivulta sivulle keinuvalla liikkeellä on nukuttava vaikutus aivoihin. Keinunta stimuloi aivoaaltojen luonnollista rytmiä.
Current Biology -lehdessä julkaistun, neurologiaan erikoistuneen geneveläisen yliopiston professorin Michel Muhlethalerin tutkimustulosten mukaan keinunnalla saavutettu uni on myös syvempää.
Unitutkimuksessa ihmisten nukahtamista seurattiin laboratorio-oloissa. Koehenkilöt makolivat sängyillä, jotka keinuivat ja tärisivät simuloiden autossa tai junassa istumista tai riippumatossa keinumista. Tutkimustulokset osoittivat, että sängyn liike, keinunta tai tärinä, johti nopeampaan nukahtamiseen. Liikehtivien sänkyjen keinuntaan nukahtaneiden aivokäyrät näyttivät myös vaivuttaneen nukkujat syvempään uneen.
Professorin mukaan keinumisella saavutettu syvä uni johtaa parempaan palautumiseen herätessä. Syvällä unella on havaittu olevan myös positiivista vaikutusta muistin terävöitymiseen.
MTV3