Univaje vaikuttaa kehoon ja mieleen kokonaisvaltaisesti. Se ei oireile ainoastaan väsymyksenä, vaan näkyy esimerkiksi kasvaneena ruokahaluna, keskittymishäiriöinä ja huonomuistisuutena.
Kalifornian yliopiston teettämä tuore tutkimus paljastaa jälleen uuden ikävän univajeesta johtuvan oireen: Ilmeiden tulkintakyky huononee, jolloin voit esimerkiksi luulla ystävällistä hymyä vahingoniloiseksi virneeksi.
Oireella saattaa olla myös vakavampia seuraksia, sillä univajeisena et välttämättä osaa esimerkiksi erottaa, milloin lapsi on todella kipeä ja hoidon tarpeessa, tai milloin olet uhkaavassa tilanteessa. Univajeella voi myös olla laajempia vaikutuksia esimerkiksi, kun pitkän työvuoron tehnyt päivystävä lääkäri tutkii potilaita ja tekee diagnooseja.
Psykologian ja neurotieteen professori Matthew Walker selittää tutkimuksen löydöstä Science Daily -sivustolla:
– Toisten ihmisten ilmeiden tunnistaminen vaikuttaa siihen, hakeudummeko kontaktiin heidän kanssaan, ja vastaavasti, hakeutuvatko he kontaktiin meidän kanssamme.
Ystävästä tuleekin vihollinen
Tutkimuksen otanta oli pieni, sillä tutkimukseen osallistui kaikkiaan 18 tervettä nuorta aikuista. He kävivät läpi 70 kuvaa kasvoista, joiden ilmeet vaihtelivat ystävällisestä uhkaavaan – ensin nukuttuaan hyvin ja sen jälkeen valvottuaan 24 tuntia.
Aivokuvaus paljasti, että univajeesta kärsivät osallistujat eivät nähneet eroja ystävällisten ja uhkaavien ilmeiden välillä. Sykemittaus taas paljasti, että univajeisten osallistujen syke ei reagoinut normaalisti uhkaaviin kuviin. Lisäksi 24 tuntia valvoneet osallistujat tulkitsivat monet ilmeet uhkaaviksi, jopa ystävälliset ja neutraalit.
– Univaje tuntuu katkaisevan kehon ja aivojen välisen yhteyden. "Sydämen äänen" seuraaminen ei tuolloin onnistu, Walker sanoo.
Myös unenlaadun merkitys korostui tutkimuksessa. Ne osallistujat, joiden REM-uni oli laadukkaampaa, tunnistivat ilmeitä tarkimmin.
Lähde: ScienceDaily.com