Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Superhelppo ja terveellinen kirjolohiruoka – valmistuu uunissa lähes itsestään!

kirjolohifilee-mediterrano-vaaka
Helppo uunikirjolohi sisältää Välimeren makuja.Pro Kala ry
Julkaistu 04.01.2025 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Terveellinen kalaruoka valmistuu kuin itsestään uunissa.

Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, suomalaisten ostoskoreihin sujahtaa tammikuussa perinteisesti terveellisempiä valintoja

Joulun herkuttelun jälkeen moni haluaa panostaa terveellisiin elintapoihin ja kaipaa arkeensa kevyitä, helppoja ja nopeita ruokia.

Kala on arjen superruokaa

Pro Kala ry muistuttaa erilaisten kalaruokien hyödyistä. Kala on helppo valmistaa ja täynnä tärkeitä omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat ylläpitämään sydämen ja aivojen terveyttä sekä tukevat mielialaa ja stressinhallintaa.

Kala sisältää myös laadukasta proteiinia, joka auttaa pysymään kylläisenä pidempään, ja siinä on paljon D-vitamiinia, joka on erityisen tärkeää talven pimeinä kuukausina.

– Voisi sanoa, että kalan monipuoliset ravintoarvot tekevät siitä suorastaan arjen superruoan, kalayhdistyksestä todetaan.

Uudet ravitsemussuositukset kannustavat lisäämään kalan käyttöä ruokavaliossa. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä noin 300–450 grammaa viikossa, ja tästä vähintään 200 grammaa rasvaista kalaa (esimerkiksi muikkua tai Suomessa kasvatettua kirjolohta). 

Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille

Helppo välimerellinen kirjolohiruoka

Kalayhdistys vinkkaa kirjolohiruoan, joka valmistuu uunissa lähes itsestään.

Kirjolohifilee mediterrano
(neljälle)

4 kirjolohileikettä (120 g/kpl)
suolaa ja mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl pinjansiemeniä
100 g pinaattia (tai lehtikaalia)
2 rkl mustia tai vihreitä kivettömiä oliiveja
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa tai oreganoa pilkottuna

Kuumenna uuni 120-asteiseksi ja mausta lohi suolalla ja pippurilla.
Laita kalat uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä uunissa 15 minuuttia.

Valmista lisuke kalojen kypsyessä: kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää ohueksi siivutettu valkosipuli ja pinjansiemenet. Kypsennä kunnes ne alkavat ruskistuvat kauniisti.

Lisää pinaatti ja pyöräytä sekaisin. Lisää lopuksi mukaan lohkotut oliivit, kirsikkatomaatit ja yrtit. Ota kala uunista, vedä nahka pois ja lisää mehukkaan pinnan päälle lämmin paistos.

Tarjoile salaatin ja riisin kera.

Lue myös: Ruokakaupoissa tapahtuu nyt täyskäännös

Katso myös helpon lohipiirakan ohje!

7:45img

Näin teet helpon lohipiirakan!

Lähde: Pro Kala ry

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka