Tavallista kuumemmat kesäyöt saattavat lisätä 60-vuotiaiden miesten riskiä menehtyä sydänoireeseen. Naisilla samanlaista yhteyttä ei näy, kanadalaistutkimus osoittaa.
Aiemmissa tutkimuksissa hellekaudet ja pitkät poikkeuksellisen kuumat jaksot on yhdistetty sydänoireisiin ja sairastumisiin, mutta lyhempien lämpimien jaksojen vaikutuksia on selvitetty vähemmän.
Nyt julkaistut tulokset perustuvat vuosien 2001–2015 rekisteritietoihin Englannista, Walesista ja Yhdysvalloista. Tarkastelujaksona todettiin lähes 45 000 sydän- ja verisuonitautikuolemaa.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot kuolemista potilaiden asuinseutujen säätietoihin, he havaitsivat kuolleisuuden suurentuvan, kun yöllinen lämpötila kohosi kesä- ja heinäkuussa 1 celsiusastetta tavanomaista korkeammaksi. Vaikutus ei ollut suuren suuri, sillä yhden asteen nousu liittyi noin 4 prosentin lisäykseen sydänperäisissä kuolemissa.
Yhteys havaittiin 60–64-vuotiailla miehillä. Naisten kuolleisuuteen lämpötilamuutokset eivät liittyneet, mutta tämä voi johtua naisten vähyydestä aineistossa.
Lue myös: Sydäntaudeista löytyi erikoinen yhteys: Tämä suurentaa miehen sairastumisriskiä
Hellejaksojen lisäksi myös kylmät jaksot raskaita monelle
Kanadalaisten tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta kuumat yöt voivat esimerkiksi haitata unta, mikä puolestaan voi laukaista sydänoireita.
Nyt havaitut riskit eivät yksilötasolla ole kovin suuria, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Hellejaksojen lisäksi myös poikkeuksellisen kylmät ajanjaksot ovat raskaita monille. Kylmät ja kuumat sääjaksot suurentavat varsinkin iäkkäiden riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin sekä hengitystauteihin, aiemmista tutkimuksista tiedetään.
Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.
Lue myös: Näin liikunta vaikuttaa sydänpotilaiden terveyteen – helppo nyrkkisääntö määrään
Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.