Koronavirustartunnan vuoksi tehohoitoon joutuneista jopa 70 prosenttia saattaa kärsiä sekavuustiloista, jotka voivat myös jatkua sairaalajakson jälkeen. Havainnot perustuvat pienehköön yhdysvaltalaistutkimukseen, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Samaan viittaavia tuloksia on tosin saatu aiemminkin.
BMJ Open -lehden julkaisemassa tutkimuksessa seurattiin 148 tehohoito-osastolla hoidettua koronapotilasta vuoden 2020 maalis-toukokuussa. Potilaat olivat 47–71-vuotiaita.
Potilaista 73 prosenttia kärsi sekavuudesta tehohoidon aikana ja keskimäärin oireet kestivät kymmenen päivää.
Sekavuutta poteneet tarvitsivat tehohoitoa pitempään ja heidän sairaalahoitonsa kesti kokonaisuudessaan kauemmin. Joka neljännellä potilaalla sekavuusoireet myös jatkuivat kotiutumisen jälkeen, minkä lisäksi monilla havaittiin kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä ja muun muassa masennusta. Noin 40 prosenttia potilaista siirrettiin hoitokotiin sairaalan jälkeen.
Tutkimus ei paljasta, mistä sekavuustilat tarkalleen johtuvat, mutta on mahdollista, että koronavirustartunta suoraan tai sen aiheuttamat lisäsairaudet ovat sekavuuden taustalla. Myös tehohoito ja hoidon aikana käytetyt lääkitykset saattavat lisätä sekavuutta.
Lue myös: Brittiprofessori kertoo uudesta oudosta koronaoireesta – näkyy vasta taudin jälkeen
Lue myös: Tutkimus: Useampi kuin joka kolmas koronan sairastanut kärsii pitkäaikaisista oireista – nämä ovat yleisimmät vaivat miehillä ja naisilla
Lue lisää aiheesta koronavirus.
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.