Tutkijat pelkäävät, että korona voi lisätä dementiariskiä: "Sanoisin jopa, että todennäköistä"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Tunnistatko kaikki koronan oireet? Videolla kerrotaan tartunnan tyypillisimmät merkit.

Kansainvälinen tutkijatiimi selvittää, voiko koronavirusinfektio lisätä Alzheimerin taudin ja muiden muistisairauksien riskiä.

Uusi koronavirus ei ole pelkästään hengitystieinfektio vaan myös verisuonten sairaus. Keuhkojen lisäksi koronan vaikutukset näkyvät esimerkiksi aivoissa.

Lokakuussa ilmestynyt yhdysvaltalaistutkimus esitti, että merkittävä osa sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista kärsii neurologisista ongelmista, kuten lihaskivuista, päänsärystä, aivotoimintaan vaikuttavasta enkefalopatiasta, huimauksesta sekä maku- ja hajuaistin häiriöistä.

Myös lievänä koronan sairastaneet ovat raportoineet jälkioireista, kuten muisti- ja keskittymisongelmista sekä "aivosumusta", jotka ovat saattaneet jatkua kuukausia.

Nyt kansainvälinen tutkijatiimi aikoo selvittää 40 000 koronapotilaan aineistosta, millainen vaikutus koronalla on ikääntyvien ihmisten kognitiivisiin toimintoihin pitkällä aikavälillä. Tutkija pitää todennäköisenä, että koronavirusinfektio lisää muistisairauden kehittymisen riskiä.

– On mahdollista – sanoisin jopa, että todennäköistä – että covid-19 lisää dementiariskiä, sanoo neurologian professori Gabriel de Eraysquin Texasin yliopiston lääketieteellisestä koulusta eläkeläisjärjestö AARR:lle.

Ensimmäisten tutkimustulosten arvioidaan olevan valmiina vuoden kuluttua.  

Infektiot yhdistetty muistisairauksiin

Covid-19 ei ole ainut infektio, joka on liitetty muistisairauksiin. Esimerkiksi herpesvirusten, klamydian ja spirokeettojen on esitetty olevan yhteydessä Alzheimerin taudin syntyyn. 

Jatkuva tai toistuva tulehdusreaktio voi lisätä aivosolujen aktivoitumista, amyloidikuormaa ja tau-patologiaa johtaen vähitellen Alzheimerin tautiin, kirjoittivat geriatrian professori Timo Standberg ja neuroimmunologian professori Pentti TienariLääkärilehdessä vuonna 2019.

Myös koronaviruksilla on havaittu olevan neurologisia seurauksia. Arvostetussa The Lancet -tiedelehdessä viime vuonna julkaistussa tutkimuskatsauksessa todettiin, että moni SARS- ja MERS-taudista parantunut kärsi masennuksesta, unettomuudesta sekä muistiongelmista.

Hälyttäviä löydöksiä kuolleiden koronapotilaiden aivoista

Joulukuun lopussa yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat 19 koronaan kuolleiden potilaiden aivoista tekemistään löydöksistä. Magneettikuvaus paljasti, että menehtyneiden aivoissa oli merkittäviä verisuonivaurioita ja tulehdusta, jotka johtuivat aivojen pienten verisuonten vuotamisesta.

Tutkimusta johtaneen Avindra Nathin mukaan vahinkoa oli tapahtunut erityisesti hajuaistin kannalta tärkeällä aivoalueella, hajukäämissä. Erään koronaan kuolleen potilaan hajukäämi oli lähes kokonaan tuhoutunut. Heikkenevän hajuaistin on huomattu tutkimuksissa ennustavan muistin heikkenemistä, muistiongelmien etenemistä dementiaksi sekä lähestyvä kuolemaa.

NPR-radiokanavan haastattelema Alzheimer’s Association -järjestön varapääjohtaja Heather Snyder huomauttaa, että tulehdus ja verenvuoto voivat edistää muiden aivo-ongelmien ilmenemistä. Aivoverenkiertosairaudet voivat altistaa verenkiertoperäiselle dementialle, joka on toiseksi yleisin muistisairauden syy.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat