Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan covid-19 voi vaikuttaa aivoihin ja mieleen. The Lancet Psychiatry -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan koronatartunnan saaneista joka viidennellä todetaan psykiatrinen häiriö 90 päivän sisällä.
Tutkimus perustuu 69 miljoonan amerikkalaisen terveystietoihin, joihin sisältyi yli 62 000 koronatapausta. Kolmen kuukauden sisällä koronaviruksen toteamisesta yksi viidestä eli 20 prosenttia potilaista sai ensimmäisen ahdistus-, masennus- tai unettomuusdiagnoosinsa. Tämä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin muilla potilasryhmillä.
– Ihmiset ovat olleet huolissaan, että covid-19:stä selviytyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmiin ja tuloksemme osoittavat tämän olevan todennäköistä, psykiatrian professori Paul Harrison Oxfordin yliopistosta sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.
Tutkimuksen mukaan yleisimmät koronapotilaille kehittyneet mielenterveyshäiriöt olivat ahdistus, masennus ja unettomuus. Lisäksi tutkijat huomasivat merkittävän yhteyden infektion ja aivojen toiminnan heikentymisen välillä.
Tutkijat myös havaitsivat, että ennestään mielenterveysongelmista kärsivät sairastuivat todennäköisemmin covid-19-tautiin kuin ihmiset, joilla ei ollut mielenterveyden häiriöitä.
LUE MYÖS: Viisi vaarallisinta tapaa koronan aikana – lääkäri varoittaa pandemiaan kyllästyneitä: "Nyt ei ole oikea aika antaa periksi"
Koronavirus voi aiheuttaa neurologisia ja neuropsykologisia oireita
Koronavirus voi tulehduttaa keskushermoston ja aiheuttaa tätä kautta neurologisia ja neuropsykologisia oireita. Korona saattaa aiheuttaa esimerkiksi pitkäaikaista väsymystä, päänsärkyä, muistihäiriöitä, psykooseja ja poikkeavuuksia aivojen toiminnassa.
Myös nyt ilmestyneessä tutkimuksessa havaittu yhteys masennuksen, ahdistuneisuuden ja dementian kaltaisiin oireisiin on todettu aiemmin.
Esimerkiksi elokuussa ilmestyneessä tutkimuksessa huomattiin, että yli puolet sairaalahoitoa vaatineista koronapotilasta kärsi psykiatrisesta häiriöistä kuukauden päästä. Yleisimpiä häiriöitä olivat ahdistus, masennus, unettomuus sekä traumaperäinen stressihäiriö.
Fyysisten vaikutusten lisäksi koronavirus vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen pandemian psykologisen kuormittavuuden vuoksi.
LUE MYÖS: Edessä voi olla kaikista synkin talvi: Kuusi tapaa pysyä järjissään ja terveenä koronan toisen aallon aikana
LUE MYÖS: Tiina, 62, vähätteli koronaa flunssaksi – sitten hän sai itse tartunnan, eikä jälkioireille näy loppua: "Kukaan ei halua tätä sairautta sellaisena kuin minä olen sen saanut"
Lähteet: Reuters, New York Post, The Lancet Psychiatry