Jos lapsensa toivoo olevan luonnostaan hoikempi, kannattaa ryhtyä vauvantekohommiin viileämpinä kuukausina, kertoo tuore tutkimus.
Yllä olevalla videolla kerrotaan uudesta tavasta selvittää, milloin ovulaatio tapahtuu.
Tällä hetkellä kuumuus voi hyydyttää petipuuhat, mutta ei hätää. Tuoreen Nature Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan talvella alkunsa saaneet lapset tulevat todennäköisesti olemaan luonnostaan hoikempia kuin muut.
Kesällä alkunsa saaneilla pienokaisilla voikin olla suurempi riski joutua taistelemaan liikakiloja vastaan.
Petipuuhien ajankohdalla voi ehkä vaikuttaa tulevan lapsen painoindeksiin.Colourbox
Ero ruskean rasvan määrässä
Sveitsiläiset tutkijat analysoivat 8 400 aikuista tietokonetomografian avulla. He vertailivat kylminä kuukausina alkunsa saaneita niihin, jotka pistettiin alulle lämpiminä vuodenaikoina.
Tutkijat löysivät yhteyden kylmällä ilmalla tapahtuneen siittämisen ja niin sanotun "ruskean rasvan" eli BAT-kudoksen välillä. He saivat selville, että kylminä kuukausina siitetyillä oli enemmän ruskeaa rasvaa kuin verrokkiryhmällä.
Ruskea rasva polttaa energiaa ja glukoosia tuottaakseen lämpöä.
Kyseinen rasvatyyppi sekä siittämisen vuodenaika näyttäisikin olevan yhteydessä ihmisen painoindeksiin.
Ruskea rasva suojaa vastasyntynyttä syntymän aikoihin sekä ihmisillä että hiirillä tehdyillä kokeissa.
Aikuisilta ihmisiltä löytyy vain pieni määrä ruskeaa rasvaa, ja suurin osa siitä sijaitsee kielen alta, solisluun alta sekä selkärangasta.
Tutkimusta johtanut professori Christian Wolfrum ETH Zürich -yliopistosta kertoo News.com.au-sivustolle, että ruskean rasvan määrään voi vaikuttaa se lämpötila, jossa uusi ihmiselämä on saanut alkunsa.
Kokeita myös hiirillä
Tutkijat tekivät kokeita myös hiirillä. He havaitsivat, että mikäli uros altistuu kylmälle ennen parittelua, jälkeläisten aineenvaihdunta parantuu ja myös keho pystyy paremmin torjumaan ylipainoa.
Sekä hiirillä että ihmisillä kausittainen tai kokeellinen kylmälle altistuminen vaikuttaa spermaan niin, että jälkeläisten ruskea rasva on hyperaktiivista. Jälkeläisillä on parantunut kyky mukautua yliravitsemukseen sekä hypotermiaan.
Lapsilla on enemmän ruskeaa rasvaa kuin aikuisilla.Colourbox
Lähteet: News.com.au, Nypost.com, Terveyskirjasto.fi