Lupaavia uutisia avanto-uimareille: Harrastus voi suojella muistisairaudelta

Brittitutkijat löysivät talviuimareilta suuria määriä "kylmäshokki-proteiinia", joka voi suojata aivoja muistisairaudelta, uutisoi muiden muassa BBC.

Niin sanottu kylmäshokki-proteiini RBM3 voi olla avain parantumattomien muistisairauksien etenemisen hidastamiseen ja nyt proteiinia on löydetty myös talviuimareilta.

Aiemmissa hiirikokeissa on havaittu, että jyrsijöiden kehon lämpötilan laskeminen hypotermiseksi lisää RBM3-proteiinin tuotantoa ja suojelee aivosoluja tuhoutumiselta. Nature-tiedelehdessä vuonna 2015 ilmestynyt tutkimus vihjasi, että RBM3 voi olla avainasemassa uusien hermoyhteyksien luomisessa.

Kylmyys saattaa selittää myös sitä, miksi talviunia nukkuvat eläimet eivät kärsi pysyvistä aivovaurioista. Tutkijat ovat havainneet, että talviunia nukkuvilla eläimillä, kuten karhuilla, 20–30 prosenttia synapseista karsiutuu eläimen vaipuessa pitkään uneensa. Herätessään keväällä nuo hermoliitokset kuitenkin muodostuvat uudelleen ilman muistikapasiteetin menetystä. 

Asian tutkiminen ihmisillä on kuitenkin eettisistä syistä hankalampaa. Onnekseen Cambridgen yliopiston tieteentekijät saivat vapaaehtoisen ryhmän englantilaisia talviuimareita osallistumaan tutkimukseen.

Talviuimareiden elimistössä suuri määrä suojaavaa proteiinia

Tutkijat osoittivat, että kylmässä vedessä uivien elimistö saavutti säännöllisesti hypotermiapisteen, jolloin ruumiinlämpö on alle 35 astetta. Talviuimareita seurattiin kolmen talven ajan vuosina 2016–2018. Uimareille tehdyt testit osoittivat, että monella heistä oli merkittävä määrä RBM3-proteiinia elimistössään. 

Verrokkiryhmänä toimi liikuntaryhmä, joka ei harrastanut kylmässä vedessä uimista. Tutkijat eivät havainneet heidän elimistössään kohonneita RBM3-tasoja eikä heidän ruumiinlämpönsä laskenut hypotermiseksi.

Tutkijat toivovat proteiinista apua torjumaan muistisairauksissa tapahtuvaa synapsien tuhoutumista. Aivojen synapsien ja hermosolujen vähittäinen tuhoutuminen johtaa dementiaan ja siihen liittyviin oireisiin, kuten muistihäiriöihin, sekavuuteen ja mielialavaihteluihin. Tutkimus on kuitenkin vielä varhaisessa vaiheessaan, eikä sitä ole julkaistu tieteellisessä lehdessä.

Kylmän tiedetään suojelevan aivoja. Potilaiden aivoja voidaan suojella tietynlaisissa leikkauksissa "lääkinnällisellä hypotermialla". Hypotermia suojelee aivoja hapenpuutteelta, sillä aivot kestävät hapenpuutetta paremmin jäähtyneinä kuin normaalissa ruumiinlämmössä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat