Rap-artisti Logicin kappale pelasti useita henkiä. Kriisilinjan numerolla nimetty kappale ehkäisi tutkijoiden analyysin mukaan 245 itsemurhaa.
Hiphop-artisti Logic on musiikillaan todistetusti pelastanut henkiä. Logic julkaisi vuonna 2017 kappaleen, joka tutkimuksen mukaan ehkäisi satoja itsemurhia.
Kappaleen nimi on 1–800–273–8255, mikä on myös yhdysvaltalaisen itsemurhien ehkäisykeskuksen kriisinumero, kertoo CNN.
Soitot kriisilinjalle lisääntyivät 50 prosenttia kappaleen esityksen jälkeen
Lyriikoissa numeroa ei mainita. Sen sijaan kappale kertoo nuoresta miehestä, joka kamppailee seksuaalisuutensa ja itsetuhoisten ajatustensa kanssa, mutta päätyy lopulta soittamaan kriisilinjalle. Kappaleella on esimerkiksi Spotifyssa yli miljardi kuuntelua; sen musiikkivideota on YouTubessa katsottu yli 400 miljoonaa kertaa.
Kappale esitettiin MTV Video Music Awards -gaalassa 2017. Lähetyksen jälkeen soitot kyseiselle kriisilinjalle lisääntyivät 50 prosenttia.
Itsemurhia jäi tekemättä 245 kappaletta
Vuonna 2021 julkaistun analyysin mukaan kappale onkin tuottanut 10 000 lisäsoittoa kyseiselle kriisilinjalle. Tutkimuksessa havainnoitiin kappaleeseen liittyvää Twitter-aktiivisuutta.
Katso myös: Itsetuhoisia ajatuksia voi olla pitkään. Silti vain yksi hetki voi ajaa yrittämään itsemurhaa. Juttu jatkuu videon alla.
2:18
Älä jää yksin – täältä saat apua:
- MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
- Nollalinja tarjoaa apua väkivaltaongelmiin ilmaiseksi vuorokauden ympäri, p. 080 005 005
- Naisten Linjan neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille vastaa numerossa 0800 02400ma–pe 16–20
Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminta tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Päivystyspuhelin p. 044 751 1340 ma-ke kello 912. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan.
- Yli 60-vuotiaille tarkoitettu Aamukorva, puh. 09 2312 0210, kuuntelee joka aamu klo 5-8.
- Sekasin-chat 12–29-vuotiaille. Chat on avoinna arkisin 9–24, viikonloppuisin 15–24.
Analyysin mukaan 10–19-vuotiaiden itsemurhien määrä laski 5,5 prosenttia kolmena tutkittuna aikavälinä: 34 päivänä heti kappaleen julkaisun jälkeen, vuoden 2017 esityksen jälkeen sekä toisen, vuoden 2018 Grammy-gaalassa nähdyn esityksen jälkeen.
Tutkijoiden analyysin mukaan näinä aikoina itsemurhia jäi tekemättä kappaleen ansiosta 245.
Meistä jokaisella tärkeä rooli itsemurhien ehkäisyssä
Selvitys julkaistiin BMJ-julkaisussa. Apulaisprofessori ja tutkimusta tehnyt Thomas Niederkrotenthaler muistuttaa, että sekä julkimoilla että taviksilla on tärkeä rooli itsemurhien ehkäisyssä: he voivat kertoa, miten ovat selvinneet omasta kriisistään ja näin tukea muita.
– Se, että musiikkini on aidosti vaikuttanut ihmisten elämään, on aidosti se syy, joka inspiroi minua tekemään kyseisen kappaleen, itsekin ahdistuksen ja masennuksen kanssa kamppaillut Logic kommentoi.
Lue myös: "Masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille" – kyselyn vastaukset kertovat, millaiset asiat estävät avun hakemisen
Lue myös: 15 vuotta myöhemmin Mari suree edelleen kuolleita lapsiaan – kaksi äitiä kertoo hyvästä surusta, josta ei ole tarkoituskaan toipua: "Joka kerta hämmästyn sitä, miten uusi ajattelutapa tämä on monille"
Lue myös: Katriina ei halua toipua lapsensa itsemurhasta: "Joudun jatkuvasti puolustautumaan" – miten kuolemasta pitäisi puhua?
Katso myös: "Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä" – et kai usko näihin myytteihin?
2:58
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Bmj.com, Edition.cnn.com, Washington Post