Yhdysvalloissa työskentelevän tutkimusprofessori Antti Pentikäisen mukaan Suomen viimeaikainen poliittinen ilmapiiri on Yhdysvaltojen tapaan polarisoitunut.
– Näyttää kovin tutulta, kun olen seurannut Yhdysvaltojen kehitystä monta vuotta, sanoo Yhdysvaltojen George Mason University Carter Schoolissa tutkimusprofessorina työskentelevä Antti Pentikäinen Suomen poliittisesta ilmapiiristä.
Hänen mukaansa Yhdysvalloissa poliittinen taistelu on jatkunut pitkään eikä loppua näy. Päinvastoin vastakkainasettelu maassa on vain pahentunut.
– Tottakai pohdin, että olemmeko me tällä tiellä myös Suomessa, Pentikäinen sanoo.
Pentikäisen mukaan vastakkainasettelua lisäävät oletukset toisen ihmisen ajatuksista. Oletusten tekeminen on haitallista ja jopa vaarallista.
– Jos päädymme oletusten kautta arvioimaan, mitä toinen ajattelee, niin me todellisuudessa ajattelemme tilanteen huonommaksi kuin mitä se on, Pentikäinen sanoo.
Pentikäisen mukaan esimerkiksi sosiaalinen media lisää vastakkainasettelua jo muutenkin kärjistyvässä poliittisessa ilmapiirissä. Hänen mukaansa olisikin tärkeää, että yhteiskunnallista keskustelua voitaisiin käydä myös ilman vastakkainasettelua.
– Tämä on se poliittisen kulttuurin haaste, Pentikäinen sanoo.
Nato-prosessi yhdisti suomalaisia
Nato-jäsenyysprosessin kohdalla Pentikäinen toteaa suomalaisten yhdistyneen ja ylittäneen vastakkainasettelun. Polarisoitumisen riski on kuitenkin todellinen.
– Haluaisin sanoa suomalaisille, että hallituksen kaataminen on helppo juttu, mutta yhteisen näkemyksen saaminen siihen, mitä me kansakuntana olemme ja millainen ihmisarvo meillä on, on paljon vaikeampi asia.
Pentikäisen mukaan olisi tärkeää pohtia, miten yhteinen visio eri ääripäiden välille voisi löytyä Suomen tulevaisuuden rakentamiseksi.
– Jos Petteri Orpo sattuisi pyytämään apua, niin olen miettinyt, että pyytäisin Eva Biaudet’n ja Sebastian Tynkkysen kanssani pohtimaan, mitä on syvempi toisen kohtaaminen ja näkeminen, ja mikä on se maa, mitä voidaan yhdessä rakentaa, Pentikäinen sanoo.
Hän peräänkuuluttaa kunnioittavaa lähestymistapaa myös eri mieltä olevia ihmisiä kohtaan, ja pyrkimystä nähdä suomalaisten yhteenkuuluvuus.