Tutkimustulokset valmistuneet: Nämä seikat koituivat Haminan mursun kohtaloksi

6:48img
Korkeasaari kertoi kesällä Haminan mursun viimeisistä hetkistä
Julkaistu 09.11.2022 13:59
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kesällä kuuluisuuteen nousseen Haminan mursun kuolinsyyn tutkimukset ovat valmistuneet.

Menehtynyt mursu toimitetiin heinäkuun loppupuolella Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Lue myös: Mursun kohtalo synnytti kollektiivisen surun somessa – "Onneksi se sai kuolla rauhalliseen uneen vaipuneena"

Ruokaviraston mukaan Mursun todennäköinen kuolinsyy oli nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisema sydämen rytmihäiriöperäinen äkillinen toiminnanvajaus ja siitä seurannut sydänpysähdys.

Mursun elimissä todettiin lisäksi ikääntymiseen liittyviä, merkitykseltään vähäisiä muutoksia. Mursun heikko yleiskunto oli myös voinut altistaa sitä erilaisille tulehduksille ja mahahaavoille.

Lue myös: Pelastusoperaatioon osallistunut Nina Trontti kertoo hetkestä, kun mursun todettiin kuolleen – "Parhaamme yritettiin"

Ruokavirasto kertoo, että mursun perimästä määritetty mitokondrio-DNA vastaa odotusta mursun alkuperäalueesta Euroopan arktisilla alueilla. Mursun lisääntymisalueita on Huippuvuorilla, niistä itään Frans Joosefin maalla sekä Venäjällä Petshoranmeren rannikoilla, mutta näitä osapopulaatiota DNA-tuntomerkki ei erottele.

Määritys tehtiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus).

Mursun konservointi etenee, ja se lienee yleisön nähtävillä syksyllä 2023. Luomuksella toivotaan, että mursun esillepano lisää kiinnostusta mursuja ja arktisia alueita kohtaan.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet