Tynnyrijutuksi nimetyn huumerikostutkinnan aikana keskusrikospoliisi havaitsi, että tekijöiden rikoskumppaniksi epäillyn "Pasilan miehen" kännykkäliittymä oli siellä missä Helsingin huumepoliisin päällikkökin.
Keskusrikospoliisi sai tutkinnan alkuvaiheessa selville, että epäilty Raine Sievälä oli ostanut marraskuussa 2011 vantaalaisesta ostoskeskus Jumbosta kaksi prepaid-liittymää. Toisen hän toimitti taholle, jota poliisi epäili rikoskumppaniksi. Häntä ryhdyttiin kutsumaan nimellä "Pasilan mies".
Keväällä 2012 kävi ilmi, että "Pasilan miehen" prepaid-liittymien tyypillisimmät paikannuspaikat sijaitsivat lähellä Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion kotiosoitetta Länsi-Pasilassa.
Päiväaikaan "Pasilan miehen" liittymät puolestaan paikantuivat usein Itä-Pasilaan. Helsingin huumepoliisin toimitilat sijaitsivat siellä poliisitalon remontin takia.
Kesä-heinäkuussa 2011 "Pasilan miehen" käytössä olevia prepaid-liittymiä paikantui Hangossa sijaitsevaan tukiasemaan. Tutkinnassa kävi ilmi, että myös Aarnion virkakäytössä ollut puhelinliittymä paikantui kaikkina selvityksen kohteena olevina päivinä samaan tukiasemaan. Aarnion vanhempien omistama kesäasunto sijaitsee tukiaseman lähellä.
Aiemmin keväällä 2012 keskusrikospoliisi oli tarkkaillut juttuun liittyen Keijo Vilhusta keväällä 2012. Tuolloin havaittiin, että Vilhunen tapasi Aarnion yllättäen Oulunkylän lähistöllä. Sievälä on saanut jo aiemmin tuomion tynnyrijutussa. Vilhunen on nyt alkavassa oikeudenkäynnissä syytteessä epäiltynä osallisuudesta huumetynnyrien salakuljetukseen.
Epäselviä selityksiä poliisien yhteispalavereissa
Kesäkuussa 2012 liittymiin liittyviä asioita käsiteltiin poliisiyksiköiden yhteispalaverissa. Paikalla oli Helsingin poliisilaitoksen johtoa ja huumepoliisin edustajia sekä keskusrikospoliisin edustajia. Tuolloin Helsingin huumepoliisin edustajat kertoivat, ettei heillä ole tietoa, kenen käytössä "Pasilan miehen" matkapuhelimet olivat.
Myöhemmin kesällä Helsingin huumepoliisin edustajat kertoivat palaverissa, että keskusrikospoliisin ja Helsingin huumepoliisin “operaatiot ovat törmänneet”. Viestinä oli, että "Pasilan miehen" liittymät saattaisivatkin liittyä Helsingin poliisin omaan toimintaan.
Lisäksi Helsingin huumepoliisin edustajat kertoivat, että televalvontatiedot eivät olisi enää luotettavia, koska niitä voitiin manipuloida tietynlaisilla laitteilla. Lisäksi he totesivat, että keskusrikospoliisin "Pasilan mieheen" liittyvät kyselyt voisivat vaarantaa Helsingin poliisilaitoksen tutkinta- ja suojaamistekniikoiden salassa pysymisen.
Palaverissa esiteltiin myös boxiksi tai anonymisaattoriksi kutsuttavaa laitetta, jonka käytöllä on vaikutusta televalvontatietoihin.
"Pasilan miehen" asian selvittämistä jatkettiin.
Helsingin huumepoliisin edustajat ilmoittivat myöhemmissä palavereissa, että "Pasilan miehen" matkapuhelimet ja prepaid-liittymät olivat olleet Helsingin huumepoliisin operatiivisessa käytössä. Esitutkintapöytäkirjan mukaan epäselväksi jäi, mihin operaatioon ne liittyivät tai kenen käytössä ne olivat olleet. Anonymisaattorilaitteesta selvityksiä antoi lähinnä Aarnio.
Tämän jälkeen keskusrikospoliisi lopetti "Pasilan mieheen" liittyvän tutkinnan.
Poliisihallitus pyysi vielä Helsingin poliisilta selvityksen anonymisaattorin toiminnasta, käyttötarkoituksesta ja sen konkreettisesta käytöstä. Tätä selvitystä Helsingin poliisi ei ole tutkintapöytäkirjan mukaan toimittanut.