Tv-sarjasta tuttu Janne sai yllättäen hiv-tartunnan – avoimuudesta seurasikin viharyöppy: ”Ajatellaan olevan itseaiheutettua”


Sen jälkeen, kun Janne Antin kertoi avoimesti hiv-positiivisuudestaan, hänen työkaverinsa alkoi levittää juorua siitä, miten Antin ei syö lääkkeitään ja on vaarallinen ympäristölle. Hiviin liittyy yhä vinoutuneita mielikuvia, vaikka lääkityksen avulla tartunnan saanut voi elää kauemmin kuin terve naapurinsa.

VIDEO: Infektiolääkäri Jussi Sutinen: "Oireita ei pidä ikinä jäädä odottamaan"

Amsterdamissa järjestettiin tällä viikolla kansainvälinen AIDS2018-konferenssi, joka pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985, hivin leviämisen huippuvuonna. Konferenssin tavoitteena on pitää huolta hiv-tartunnan saaneiden ihmisoikeuksista ja jakaa tieteeseen perustuvaa, ajankohtaista tietoa sairaudesta.

Tällä viikolla konferenssin lavalle nousivat muun muassa Britannian prinssi Harry ja muusikko Elton John. Kaksikko lanseerasi ohjelman, joka pyrkii pysäyttämään aidsin leviämisen vuoteen 2030 mennessä. Miljardirahoituksen saanut ohjelma keskittyy erityisesti miesten kanssa seksiä harrastavien miehien tartuntojen vähentämiseen.

Matkaoppaat- ja Onnenarpa-sarjoista tuttu Janne Antin, 48, on sairastanut hiviä nyt 13 vuoden ajan. Mies, jonka hän tunsi entuudestaan, huumasi ja raiskasi hänet syyskuussa 2005. Antin sai tietää sairaudestaan vasta seuraavana kesänä, kun tartunnan saamisen hetki pystyttiin määrittämään tämän Ghanan-loman ajankohtaan.

– Matka Afrikkaan muutti elämäni täysin. Olin pitkään katkera ja vihainen, mutta aika parantaa haavat. Nyt pienet yksityiskohdat ovat alkaneet jo unohtua, Antin toteaa rauhallisesti.

Tauti tautien joukossa

Vuonna 2017 Suomessa kuoli 26 hiv-positiivista. Heistä 22 oli miehiä ja neljä naisia. Kuolleista yli puolet sai tartunnan suojaamattoman seksin välityksellä ja vajaa neljännes huumeruiskuista.

Mielikuvat hivistä ja aidsista sekä tartunnan saaneista ovat jämähtäneet aikaan, jolloin hi-virus eteni nopeasti aids-vaiheeseen, immuniteettijärjestelmän romahtamiseen ja kuolemaan. Myös viruksen tarttumisesta liikkuu yhä vääriä käsityksiä.

– Hivin tarina on niin likainen. Sen alku liitetään prostituutioon, seksiin, huumeisiin. Hivistä on aina annettu kauhean negatiivinen kuva, mitä se toki aluksi olikin. Tilanne on kuitenkin muuttunut aivan toiseksi, mutta ihmiset eivät kykene muuttamaan käsityksiään samaan tahtiin. Asiat eivät ole enää samalla tolalla kuin 1980-luvulla, Janne Antin kuvailee.

Vinoutuneet mielikuvat sairaudesta aiheuttavat ongelmia yhä myös terveydenhuollossa. Infektiolääkäri Jussi Sutisen mukaan hivin hoidossa tärkeintä olisi stigman katoaminen.

– Siitä pitäisi tulla tauti tautien joukossa. Lääkärille pitäisi olla yhtä helppoa kysyä, koska sinulta on viimeksi mitattu kolesteroli tai otettu hiv-testi. Tilanne terveydenhuollossa on korjaantunut, mutta olemme vielä kaukana täydellisestä, Sutinen kuvaili Huomenta Suomen haastattelussa.

Nykyaikainen hiv-lääkitys mahdollistaa tartunnan saaneelle omannäköisen elämän. Hoidettu hiv ei tartu. Hoitamatonkaan hiv ei tartu koskettamalla tai suutelemalla, saati WC-istuimesta. Vaikka lääkitys ei poista virusta kokonaan elimistöstä, viruksen määrä laskee niin alhaiseksi, että ihminen pysyy terveenä. Toimivalla hiv-lääkityksellä oleva henkilö ei voi tartuttaa hiviä suojaamattomassakaan seksissä.

Antin kokee, että arki hivin kanssa on pääosin vaivatonta. Hänen puhelimensa muistuttaa aamuisin ottamaan lääkkeen, yhden pillerin. Illalla puhelin varmistaa, että muistithan varmasti lääkkeen. Vaikka pillerin ottaminen on yhtä vaivatonta kuin vaikka vitamiinin syöminen, sitä ei saa unohtaa.

Lisäksi Antin käy lääkärissä kahdesti vuodessa. Silloin häneltä otetaan veri- ja virtsanäytteet, sekä tarkastetaan virusmäärät. Tämän jälkeen tuloksista keskustellaan lääkärin kanssa.

– Kuulun niihin onnekkaisiin, joilla ei ole mitään komplikaatioita. En saa lääkkeistäkään mitään sivuvaikutuksia, vaikka moni niitä saa. Minulle käy lääke kuin lääke, Antin iloitsee.

– Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta mieluummin sairastan hiviä kuin diabetesta. Diabeteksen kanssa joutuu piikittämään itseään, mutta nyt riittää, kun syön pillerin aamuisin. Lääkkeet ovat niin hyviä nykyään.

"Hiv-positiivista ei säälitä"

Janne Antin päätti kertoa sairaudestaan avoimesti lehtihaastatteluissa vuonna 2013. Tuolloin hän oli ehtinyt kertoa sairaudesta lähipiirilleen ja päässyt yli masennuksesta, johon hän sairastui diagnoosin jälkeen.

– Asian tuominen julkisuuteen ja sen jälkipyykki olivat rankimmat vaiheet. Kaikki eivät ottaneet asiaa hyvin, vaikka kuinka alussa olikin hatunnostoja ja selkään taputtelua rohkeudesta. Aika nopeasti sitä huomasi, ettei enää kelpaakaan ihmisenä samalla tavalla kuin ennen, Antin kertoo hiljaa.

Ihmiset Antinin ympärillä jakautuivat kahteen leiriin. Toiset tukivat, ottivat selvää taudista ja halusivat aidosti ymmärtää häntä. Toiset sen sijaan eivät olleet erityisen kiinnostuneita Antinin tilanteesta ja karttoivat häntä.

Julkisuudessa Antin sai osakseen kohtuuttomilta tuntuneita syytöksiä ja vihaa. Hän vertaa itseään julkisuuden henkilöihin, jotka kertovat avoimesti sairastuneensa syöpään.

– Ihmistä, jolla on syöpä, säälitään. Sen sijaan ihmistä, jolla on hiv, ei säälitä, koska sen ajatellaan olevan itseaiheutettua. Minun tarinani on aivan erilainen, enkä todellakaan ole tätä itselleni hakenut. Minut raiskattiin Ghanassa, hän toteaa turhautuneena.

– Se on uskomatonta, että ihmisten päässä sairaus liittyy johonkin likaiseen seksimaailmaan, etenkin kun kyseessä on homo. Ajatellaan, että se nyt on elänyt sellaista elämää, että on saanut hivin.

Hiv ja aids

  • Hiv ja aids eivät ole sama asia. Hiv ei johda aidsiin, mikäli hoito aloitetaan riittävän ajoissa.
  • Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain.
  • Lisäksi Suomessa arvioidaan olevan noin 500-600 henkilöä, jotka ovat tartunnan saaneita, mutta tartunnastaan tietämättömiä.
  • Eniten hiv-tartuntoja todetaan 30-34-vuotiailla.
  • Hiv-tartuntaa ei voi koskaan päätellä oireiden perusteella. Oman hiv-statuksensa voi selvittää ainoastaan käymällä hiv-testissä.


Lähde: Hivpoint

Tällä hetkellä Antin asuu puolet ajasta Suomessa ja puolet töiden perässä Unkarissa. Elämän keskiössä on rakkaat koirat, joiden pelastaminen on hänelle sydämen asia.

– Kuulostaa kauhealta sanoa, mutta ehkä olen jossain vaiheessa pettynyt ihmisiin, jopa lähipiiriini niin kovasti, että viihdyn paremmin koirien kanssa, Antin toteaa nauruun purskahtaen.

Antin ei ole parisuhteessa, eikä ainakaan toistaiseksi kaipaa omia lapsia. Koirat riittävät.

– Välillä olen tosi onnellinen siitä, että olen sinkku, mutta ajoittain kaipaan sellaista sielunkumppania, jonka kanssa voisi jakaa arjen ja tehdä yhdessä asioita. En tiedä, olenko antanut periksi siinä, etten löydä ketään. Perimmäinen ajatukseni on varmaan se, etten kelpaa.

– Mieti nyt, minulla on neljä koiraa, olen hiv-positiivinen, ylipainoinen ja melkein viisikymppinen vanha ukko. Kuka nyt tällaisen kelpuuttaa, kun maailma on täynnä nuoria ja komeita pakkauksia, Antin vinoilee itseironiseen sävyyn.

Aiemmin Antin yritti etsiä kumppania, joka olisi niin ikään hiv-positiivinen. Samassa tilanteessa olevan kanssa olisi helppoa jakaa ajatuksia ja elää ilman pelkoa.

– Se ei kuitenkaan ihan toiminut. Meitä ei ole määrällisesti niin hirveästi ja olen aika kranttu. En ota noin vaan ketään elämäni kyytiin, kyllä sen pitää olla se oikea, hän vannottaa.

Antin ei ole vihainen siitä, mitä hänelle tapahtui. Aika on parantanut, vaikka pitkään siinä menikin. 

– Olen vähän sellainen ihminen, etten jaksa olla katkera lopun elämääni. Jos joku tekee vääryyttä, hän tekee vääryyttä. Jos jäisin katkeraksi, antaisin hänen tuhota elämäni.

Antin kertoo nauraen, että ihmiset muistavat hänet paremmin Matkaoppaista kuin hiv-positiivisuudesta. Vaikka avoimuus on karsinut Antinin lähipiiriä pienemmäksi, ja vaikka häntä on haukuttu ja syrjitty, hän ei kadu sairaudestaan kertomista. 

– Olisin päässyt helpommalla, jos en olisi tuonut sairauttani julkisuuteen. Toisaalta en voi tietää, mitä olisi tapahtunut, jos en olisi puhunut asiasta, Antin pohtii.

– Mutkia on ollut matkalla, mutta nyt minun on hyvä olla.

Lue myös:

    Uusimmat