Sosiaalisen median yhtiö Twitter on poistanut mittavat määrät varmennettuja tilejä merkitseviä sinisiä leimoja viestipalvelustaan.
Sinisen merkinnän ovat menettäneet tuoreeltaan muun muassa paavi Franciscus, yhdysvaltalaislaulaja Justin Bieber ja Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.
Viime vuonna Twitterin ostanut miljardööri Elon Musk on jo aiemmin sanonut aikovansa luopua sinisistä varmennusmerkeistä. Hän on kuvaillut järjestelmän jakavan käyttäjät herroihin ja talonpoikiin.
Sen sijaan hän tarjoutui myymään varmennusmerkintöjä kahdeksan dollarin kuukausimaksulla. Hän perusteli päätöksen demokratisoivan journalismin ja vahvistavan kansan ääntä.
Maksullisen sinisen merkin osittainen käyttöönotto marraskuun alussa meni nopeasti pieleen, sillä monet tilit maksoivat sinisestä merkistä ja tekeytyivät maailman johtajiksi, julkisuuden henkilöiksi tai yrityksiksi. Tämän jälkeen uudistuksen varsinaista käyttöönottoa lykättiin.
Pääosin julkisuuden henkilöiden, toimittajien ja polittikojen käyttämien merkintöjen poistamisella on uhattu jo moneen otteeseen. Ilmoitetut takarajat ovat kuitenkin livahtaneet ohitse ilman, että merkeistä uudistuksen jälkeen maksamatta jättäneet olisivat leimojaan menettäneet.
Torstaina merkinnät näyttivät kuitenkin hävinneen useilta näkyviltä tileiltä sekä monilta toimittajilta.
Osalla julkisuuden henkilöistä oli edelleen sininen merkki nimensä ohessa, vaikka he eivät olleet niistä maksaneet. Musk kertoi Twitterissä maksaneensa muutamasta henkilökohtaisesti.
Myöhemmin hän tarkensi vastauksessa toisen käyttäjän tviittiin, että kyse on vain Star Trek -näyttelijä William Shatnerin, koripallotähti LeBron Jamesin ja kirjailija Stephen Kingin varmennusmerkinnöistä.
Senaattori: On elintärkeätä tietää, että hätätilavirasto on todella hätätilavirasto
Myös poliitikoilta vaikuttaa lähteneen merkintöjä, ja yhdysvaltalaissenaattori Brian Schatz kritisoi ratkaisun mahdollisia vaikutuksia julkiseen luottamukseen katastrofien sattuessa. Hänen mukaansa viranomaisilla pitäisi olla mahdollisuus varmentaa olevansa todellisia.
– Tai huijarit pääsevät aiheuttamaan kärsimystä ja kuolemaa, hän lisäsi.
– En valita omasta varmennusmerkinnästäni, olen vain sitä mieltä, että luonnonkatastrofien aikana on elintärkeää tietää, että Fema on todella Fema, hän sanoi viitaten Yhdysvaltain hätätilavirastoon.
Twitter siivosi tänään viestipalvelustaan myös lukuisia mediatalojen tileille lisättyjä merkintöjä.
Viime aikoina useat länsimaiset mediatalot ovat ilmaisseet pettymystään siihen, että heidän tileilleen oli lisätty merkintä, jonka mukaan mediat olivat “valtiorahoitteisia”. Ainakin yhdysvaltalainen NPR ja kanadalainen CBC kertoivat jättävänsä Twitterin leiman ilmaantumisen vuoksi.
Merkintä oli myös Britannian yleisradioyhtiö BBC:llä, mutta se sai Twitterin vaihtamaan sanamuodon julkisesti rahoitetuksi mediaksi.
Leima suututti mediatoimijat, sillä ne katsoivat merkinnän kyseenalaistavan niiden journalistisen riippumattomuuden. Samaista leimaa on käytetty myös esimerkiksi Kiinan ja Venäjän valtionmedioiden merkitsemiseksi.
Tänään Twitter poisti ainakin osan valtiorahoitteisuutta merkitsevistä leimoista, joita se oli lätkäissyt yleisradioyhtiöille. Samalla se kuitenkin nappasi leimat pois myös muun muassa venäläiseltä RT:ltä sekä Kiinan valtiolliselta Xinhua-uutistoimistolta.
Kiitosta Venäjältä ja Kiinasta
Twitter oli pitkään merkinnyt tilejä, jotka oli yhdistetty valtionmedioihin tai hallinnon virkamiehiin. Näitä merkintöjä oli esiintynyt erityisesti kiinalaisten ja venäläisten toimijoiden yhteydessä. Yhtiön mukaan käytäntö keskittyi tahoihin, jotka olivat olleet "kansallisvaltion virallisia ääniä ulkomailla".
Tuoreeltaan samoja merkintöjä oli kuitenkin ilmestynyt myös julkisesti rahoitettujen mediatioimijoiden yhteyteen, jotka eivät kuitenkaan olleet valtion kontrolloimia.
Valtiorahoitteisuudesta kielivien merkintöjen poistamisen syyt eivät olleet heti selvillä, mutta toisissa piireissä niiden poistuminen sai kiitosta.
Venäjän valtiollisen RT-kanavan päätoimittaja Margarita Simonjan kiitti Muskia perjantaina Twitter-tililään siitä, että merkinnät olivat poistuneet hänen omalta tililtään sekä RT:n tileiltä.
Kiinan kommunistisen puolueen Global Times -lehden entinen päätoimittaja Hu Xijin kertoi puolestaan tukevansa Twitterin päätöstä poistaa kyseiset mediamerkinnät. Hu itse nousi alustalla näkyvään asemaan jyrkän nationalismin äänenä. Myöskään hänen oma tilinsä ei ollut enää yhdistettynä Kiinan valtioon.