Twitter sulki satojen Kiinaa arvostelevien käyttäjien tilejä – pyytää nyt anteeksi saatuaan syytöksiä sensuurista

1:51img
Kesällä 2018 paljastui, että Facebook jakoi käyttäjätietoja kiinalaisille yrityksille.
Julkaistu 02.06.2019 15:44

MTV UUTISET – STT

Twitter pyysi anteeksi sitä, että oli sulkenut Kiinaa arvostelleita käyttäjätilejä. Aktivistit ilmoittivat, että Twitter oli poistanut viime viikolla käytöstä satoja Kiinan kommunistiseen puolueeseen kriittisesti suhtautuvia tilejä.

Vaikka Twitter ja monet muut maan ulkopuoliset sosiaalisen median kanavat on estetty Kiinassa, aktivistit ja hallinnon kriitikot käyttävät niitä aktiivisesti kotimaisilla kanavilla kiellettyjen aiheiden käsittelyssä.

Twitter sanoi lauantaina, etteivät kiinalaiset viranomaiset olleet pyytäneet tilien sulkemista. Sen sijaan yritys kertoi, että sillä on käynnissä isompi kampanja muun muassa vilpilliseen toimintaan syyllistyneiden tilien poistamiseksi.

Tilien joutuminen jäähylle sattui poliittisesti herkkänä hetkenä, sillä Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä tulee ensi tiistaina kuluneeksi 30 vuotta.

Käytöstä poistettujen tilien joukossa oli muun muassa toisinajattelevien kirjailijoiden tilejä sekä uiguurien katoamista dokumentoivan aktivistin tili, kertoo ihmisoikeussivusto China Changen perustaja Cao Yuexin.

Twitterin selitys ei ole riittävä

Yhdysvaltalainen senaattori Marco Rubio tviittasi, että Twitteristä on tullut "Kiinan hallinnon sensori".

Twitter kertoo pyrkivänsä korjaamaan kaikki virheet, mutta samalla pysymään valppaana siinä, että sääntöjen toteutumista valvotaan ja niitä rikkovien tekemisiin puututaan.

–  Toisinaan rutiinitoimenpiteemme tarttuvat vääriin positiivisiin tuloksiin tai teemme virheitä. Pyydämme anteeksi, sanoo Twitter.

Aktivistit vaativat kuitenkin sunnuntaina yritykseltä perusteellisempaa selitystä tapahtuneelle.

Lue myös: "Musta päivä internetin vapaudelle" – Google käänsi kelkkansa: yhtiö valmistelee salaa sensuroitua hakukonetta Kiinan markkinoille

Vuoden 1989 demokratiamyönteiset mielenosoitukset ja se, miten armeija lopulta mielenilmaukset tukahdutti, ovat kiellettyjä puheenaiheita Kiinassa. Kaikenkieliset Wikipedia-sivut, jotka sisältävät kuvauksia armeijan toiminnasta Taivaallisen rauhan aukiolla 30 vuotta sitten, estettiin Kiinan internetissä viikkoja sitten.

Kolmen vuosikymmenen takaisen mielenosoituksen väkivaltainen tukahduttaminen johti satoihin kuolemiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Kiina