Twitter valmistautuu erottamaan jopa puolet väestään – työntekijät valmistelevat joukkokannetta

3:38img"Ei kuulosta hyvältä" – voiko Elon Muskin Twitter-kaupalla olla vaikutusta jopa Ukrainan sotaan?
Julkaistu 04.11.2022 17:52

MTV UUTISET – STT

Volkswagen, General Mills ja Pfizer panivat mainoksensa jäihin.

Twitter on perjantaina aloittanut mittavat työntekijöidensä irtisanomiset. Yhtiön uuden omistajan, miljardööri Elon Muskin ennakoitiin aikovan vähentää yhtiön väestä jopa puolet.

Irtisanomisten alkaminen selvisi uutistoimisto AFP:n näkemästä yhtiön sisäisestä sähköpostista. Viestin mukaan Twitterin työntekijät saavat perjantaina työpäivän alkaessa tietoa kohtalostaan. Torstaina lähetetyssä sähköpostiviestissä työntekijöitä kehotettiin lähtemään kotiin ja olemaan tulematta töihin perjantaina. Yhtiön toimistojen kerrottiin olevan väliaikaisesti suljettuna.

Ryhmä yhtiön työntekijöitä alkoi jo edellisiltana valmistella joukkokannetta laittomasta irtisanomisesta. Kalifornian osavaltion ja liittovaltion työlainsäädännön mukaan suurista irtisanomisista on annettava ennakkovaroitus 60 päivää ennen niiden toteuttamista.

Twitterin työntekijät ovat varautuneet irtisanoutumisiin siitä lähtien, kun Musk viimeisteli jättimäisen yrityskauppansa viime viikolla. Noin 44 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisen kaupan jälkeen Musk on lähtenyt tekemään yhtiössä uudistuksia kovaa tahtia.

Muskin katsotaan maksaneen Twitteristä valtavan ylihinnan ja kaupan seurauksena yhtiön velkataakka on paisunut valtavaksi, kasvaen noin 13 miljardilla dollarilla. Yhtiön arvioidaan joutuvan maksamaan korkoja noin miljardi dollaria vuodessa. Twitterin kannattavuus on ollut heikoissa kantimissa muutenkin, joten ylimääräinen taakka käy sille erittäin raskaaksi.

Lue myös: Elon Musk: Varmennetut Twitter-tilit muuttuvat maksullisiksi

Toimitusjohtaja sai jo lähteä

Miljardööri on muun muassa erottanut Twitterin koko hallituksen ja antanut potkut yhtiön toimitusjohtajalle sekä erottanut muuta yhtiön johtoa.

Muun muassa sähköautoja valmistavaa Teslaa ja avaruusteknologiayritys SpaceX:ää luotsaavaa Musk yritti kiemurrella eroon sovitusta Twitter-kaupasta kesällä. Hän suostui kuitenkin syksyllä ostamaan yhtiön aiemmin sovitulla summalla sen jälkeen, kun Twitter pakotti oikeusteitse Muskin viemään kaupan maaliin.

Musk on itsekin valitellut maksaneensa yhtiöstä ylihintaa ja on sanonut pyrkivänsä lisäämään Twitterin tuottavuutta. Hän on muun muassa ilmoittanut varmennettujen Twitter-tilien muuttuvan maksullisiksi. Musk puhui ensin 20 dollarin kuukausimaksusta, mutta laski myöhemmin pyyntöään kahdeksaan dollariin, kun muun muassa kirjailija Stephen King ilmoitti, ettei aio missään tapauksessa maksaa Muskin pyytämää hintaa.

–  20 dollaria sinisen merkin säilyttämisestä? Ja paskat, niiden pitäisi maksaa minulle. Jos se otetaan käyttöön, minä häivyn, King tviittasi.

Musk vastasi tviitillä, jossa hän tinki hintaa kahdeksaan dollariin.

–  Meidän täytyy maksaa laskut jotenkin! Twitter ei voi olla pelkästään mainostajien varassa, Musk aneli.

Viranomaiset ja kansalaisjärjestöt ovat pelänneet Muskin avaavan viestipalvelun hallitsemattomalle vihapuheelle ja valheelliselle tiedolle. Hänen on myös pelätty päästävän palveluun takaisin aiemmin syystä tai toisesta käyttökiellon saaneita käyttäjiä.

Moni suuryritys on viime päivinä keskeyttänyt mainostamisen Twitterissä. Muun muassa elintarvikeyhtiö General Mills, saksalainen autojätti Volkswagen ja lääkeyhtiö Pfizer ovat panneet mainontansa jäihin. Amerikkalainen General Motors teki saman jo viime viikolla, ensimmäisenä suurena mainostajana. Kolaus on kova, sillä mainokset ovat Twitterin suurin tulonlähde.

Lue myös: Twitter kertoo aloittavansa irtisanomiset perjantaina – mediatietojen mukaan jopa puolelle potkut

Tuoreimmat aiheesta

Twitter