Twitterissä on virinnyt tänään keskustelu eduskunnan valiokuntien sijaisjärjestelyistä.
Keskustelu alkoi sen jälkeen, kun kävi ilmi, että saamelaiskäräjälain kohtaloon saattoi vaikuttaa se, että perustuslakivaliokunnassa oli paikalla SDP:n varajäsenien sijaan valiokunnan varajäsen, keskustan Markus Lohi.
Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan varajäsen, vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo tviittasi, ettei saanut missään vaiheessa tietoa siitä, että demareilla oli vajausta kokouksessa, kun ratkaisu saamelaiskäräjälaista tehtiin.
– Olisin hyvin voinut tulla kokoukseen, sen sijaan, että lakia vastustava Lohi otetaan paikkaamaan, hän kirjoitti.
Eduskunnan valiokuntaoppaan mukaan valiokunnan jäsen kutsuu varajäsenen kokoukseen itse, jos hän ei pääse paikalle. Tällöin varajäsen osallistuu valiokunnan työhön varsinaisen jäsenen sijaisena. Varajäsenillä on oikeus olla kokouksissa muutoinkin läsnä, mutta päätöksiin osallistuvien jäsenten määrä ei saa ylittää valiokunnan jäsenten lukumäärää.
Lue myös: Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Ojala-Niemelä antoi demarikansanedustajalle virheellistä tietoa
Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvoksen Mikael Koillisen mukaan sijaantulojärjestys koskee oikeudellisesti sitä, ketkä paikalla olevista jäsenistä osallistuvat päätöksentekoon, jos varsinainen valiokunnan jäsen on poissa. Sijaantulojärjestys ei siis ensisijaisesti koske tilannetta, kun valiokuntaan kutsutaan varajäseniä paikalle.
– Ymmärtääkseni sijaantulojärjestystä ei ole ensisijaisesti tarkoitettu siihen, vaan se on tarkoitettu määrittämään päätösvaltaa, mutta on tietysti järkevää tehdä se (sijaisten kutsuminen) ikään kuin sijaantulojärjestyksen mukaisesti, Koillinen sanoo.
Sijaantulojärjestyksen mukaan Lohi on ennen Honkasaloa
Valiokuntaoppaassa määritellään sijaantulojärjestys siten, että valiokunnan kokouksesta poissa olevan jäsenen tilalle päätösvaltaiseen kokoonpanoon tulee varajäsen ensi sijassa samasta eduskuntaryhmästä.
Toissijaisesti varajäsen tulee poissa olevan jäsenen kanssa samasta poliittisesta koalitiosta eli joko hallitusryhmästä tai oppositiosta. Jos samalle paikalle on kyseistä perustetta sovellettaessa tarjolla useampi kuin yksi varajäsen, tilalle tulee varajäsen, jolla on korkein sija vaalipäätöksessä.
– Jos kuvitellaan sellainen tilanne, että kaikki varajäsenet olisivat läsnä, ja edustajista vain yksi, tässä tapauksessa SDP:n edustaja on poissa, (sijaantulo)järjestys menee niin, että ensin on Johannes Koskinen (sd.), sen jälkeen on Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) ja sen jälkeen on Markus Lohi, Koillinen sanoo.
Tämän jälkeen sijaantulojärjestyksen mukainen varajäsen on vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela, ja sitten vasemmistoliiton Veronika Honkasalo. Tämän jälkeen vuorossa olisi opposition kansanedustajia.