Suomessa tehdään väestön ikääntymisen takia uudistus, jossa eläkejärjestelmää vahvistetaan miljardin euron edestä. Näillä näkymin suurin osa tästä rahoituksesta saadaan sijoitusuudistuksella, kun työeläkeyhtiöillä sallitaan nykyistä riskialttiimmat osakesijoitukset.
Suomalaisten eläkkeitä turvataan jo nyt suurelta osin työeläkeyhtiöiden erilaisilla sijoituksilla.
Hallituksen käynnistämän eläkeuudistuksen myötä sijoitusten painoarvo voi kasvaa entisestään, kun tuottoja haetaan todennäköisesti enemmän osakkeista.
Erityisesti yksityisten alojen eläkeyhtiöt, kuten Varma ja Ilmarinen, hyötyisivät tästä sääntöjen höllentämisestä.
Työeläkeyhtiöiden edunvalvoja Tela ry kertoo kentän olevan valmiina hallittuun riskin kasvattamiseen.
– Tavoitteena on siis se, että riskipitoisempaa sijoittamista voitaisiin tehdä ja se riski pystytään kantamaan. Näin olisi jouston varaa puskureissa. Karkeasti ottaen on historiassa ja tutkimuksessa todettu se, että osakeriskin ottaminen on se, mikä tuo parhaat tuotot, Tela ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes sanoo.
Sijoitussäännöistä ja muista uudistuksen yksityiskohdista sovitaan työmarkkinajärjestöjen välisessä valmistelussa, joka päätettiin tällä viikolla käynnistää.
Aluksi keskusjärjestöt eli työntekijöiden SAK, STTK ja Akava puivat asiaa työnantajien EK:n ja Kuntatyönantajien kanssa.
Tämän ”kaksikantaisen” valmistelun jälkeen lopullinen malli lyödään lukkoon kolmikannassa hallituksen kehysriiheen 2025 mennessä.
Riittääkö pelkkä sijoitusuudistus?
Parhaassa tapauksessa pelkkä sijoitusuudistus voi riittää miljarditavoitteeseen eikä eläkemaksuja tarvitse nostaa.
– Luulen, että sijoitusuudistus voisi riittää. Jos osakepainoa nostetaan riittävästi, se kasvattaa tuottoja sen verran, että eläkemaksujen korotuspaine alenisi noin miljardilla vuodessa. Se on minusta ihan realistinen mittaluokka, pohtii Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Jaakko Kiander.
Hallitus edellyttää myös jonkinlaista vakautusjärjestelmää, jolla varmistetaan eläkkeiden rahoitus myös silloin, jos taloustilanne on huono ja sijoitustuotot pieniä.
Sijoitusuudistuksen lisäksi on siis mahdollista, että myös suomalaisten työeläkemaksuihin tai eläkkeisiin tulee muutoksia.
Työeläkevakuuttajien Siimes uskoo, että jo lähtökohtaisesti on sovittava muustakin kuin sijoitusuudistuksesta.
– Jos halutaan nopeammin jotain asiaa edistää, niin sitten maksutasojen ja eläke-etuuksien kiikkulautaa joudutaan käymään läpi siitäkin huolimatta, että hallitus haluaa vakauttaa maksut, Siimes miettii.
Eläkeindeksien jäädytys tai maksujen nosto olisivat kipeitä päätöksiä, joita hallitus ja työmarkkinajärjestöt pyrkivät välttämään.
Eläkeuudistuksen valmistelun on tarkoitus olla valmis tammikuussa 2025.