Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo MTV:lle, että työeläkeiän nostaminen uusilla päätöksillä ei juuri nyt ole ajankohtaista. Tulevina vuosina eläkkeelle jäädään joka tapauksessa myöhemmin päätöksellä, joka tehtiin edellisen eläkeuudistuksen yhteydessä vuonna 2017.
Keskustelu suomalaisesta eläkejärjestelmästä on käynyt kuumana viime viikkoina. Hallitus on toteuttamassa kolmen miljardin euron verran sopeutustoimia, joista kaksi miljardia tehtäisiin menoleikkauksilla ja miljardi veronkorotuksilla.
Eläkkeisiin ei kuitenkaan vielä ole kohdistettu suoria leikkauksia.
Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto kommentoi asiaa MTV:n Uutisextran haastattelussa. Hänen mukaansa eläkejärjestelmä on tällä hetkellä vahvemmassa kunnossa kuin valtiontalous kokonaisuutena.
Mahdolliseksi riskiksi Murto näkee Suomen heikon talouskehityksen, joka voisi jatkuessaan nakertaa eläkekertymiä. Eläkeiän nostoon hän ei kuitenkaan näe tällä hetkellä tarvetta, sillä eläkeikä on jo nousemassa edellisen eläkeuudistuksen päätöksillä.
– Siinä on rakennettu mekanismi, joka nostaa eläkeikää kohtalaisen automaattisesti. Siinä mielessä yksi päätös on jo tehty. Tehdäänkö sen päälle joskus seuraavina vuosikymmeninä, se on varmaan pohdinnan paikka.
– Mutta keinovalikoimassa juuri nyt, sen edellisen eläkeuudistuksen päätöksen takia, se [eläkeiän nosto] ei ole kärkilistan asia, Murto sanoo.
Edellinen eläkeuudistus toteutettiin vuonna 2017, jolloin päätettiin esimerkiksi vanhuuseläkkeen alarajan nousevan vuoteen 2025 mennessä vaiheittain 65 ikävuoteen. Vuodesta 2027 alkaen eläkeikä sidotaan elinajanodotteeseen.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi huhtikuun alkupuolella ennen kehysriihen alkua, että menoleikkauksia voi olla vaikea saada kasaan koskematta eläkkeisiin. Hän sanoi myös pitävänsä välttämättömänä, että eläkeikää nostetaan jatkossa.
Lue lisää aiheesta: Purra HS:lle: Eläkkeistä pakko leikata
Uusia eläkepäätöksiä tuskin on luvassa vielä lähikuukausina, sillä työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä selvittää jo tällä hetkellä eläkejärjestelmän uudistamista. Työ on tarkoitus saada valmiiksi tammikuun loppuun 2025 mennessä.
Luvassa on todennäköisesti pieniä ja asteittaisia muutoksia.
Yhtenä vaihtoehtona pidetään työeläkeyhtiöiden yli 240 miljardin euron sijoitusvarallisuuden riskin kasvattamisen maltillisesti. Käytännössä tämä tarkoittaisi osakepainon lisäämistä, mikä toisi lisää tuottoja.
Murto ei pidä todennäköisenä, että eläkkeisiin kohdistettaisiin suoria leikkauksia. Indeksien tarkistukset taas voisivat olla mahdollisia.
– Pitkässä juoksussa jos katsotaan, niin nimellisiä eläkkeitä ei olla leikattu, siinä on ikään kuin myös perustuslain suoja. Isompi kysymys on, millä tavalla niitä eläkkeitä indeksoidaan, Murto sanoo.
Katso Uutisextran kaikki jaksot Katsomosta.