Pitkään näytön edessä työskentelevän pahin virhe on jumittaa yhteen asentoon, sanoo työfysioterapeutti Katri Haukka-Aromaa.
Hyväkin asento on huono silloin, kun se jatkuu liian pitkään. Työfysioterapeutti Katri Haukka-Aromaa Lääkärikeskus Aavasta sanoo, että ihminen on tyylillensä uskollinen myös työasennossa ja usein suurin virhe onkin jumittaa samaan asentoon.
– Usein ihmiset eivät istu siinä hyvässäkään asennossa vaan he jämähtävät vähän kenolleen johonkin suuntaan. Oikeakätiset kenottavat vasemmalla pakaralla, kun he vapauttavat oikean käden hiirityöskentelyyn. Vasenkätisillä käy päinvastoin, Haukka-Aromaa kuvaa.
Työfysioterapeutin mukaan paras asento on aina seuraava asento.
Tarvitsetko enemmän hiirtä vai näppäimistöä?
Työfysioterapeutti antaa hyvän vinkin siitä, kuinka työpisteellä saa itselleen parhaimman asennon. Ensiksi kannattaa miettiä, minkälaista työtä tietokoneella tekee ja tarvitseeko siihen enemmän näppäimistöä vai hiirtä.
– Jos etupäässä kirjoittaa, niin silloin luontevaa olisi kirjoittaa niin, että näppiksen välilyöntinäppäin olisi napalinjassa ja silloin suoraan edessä on kirjainnäppäimistö.
Haukka-Aromaa kehottaa pitämään näppäimistöä suoraan edessä ja keskellä, jos päätöikseen kirjoittaa. Asento ohjautuu helposti toiseen suuntaan vinoksi, jos toinen käsi vapautetaan turhaan hiirelle.
Hiirtä käyttäville Haukka-Aromaalla on oma ohjeensa.
– Jos käyttää paljon hiirtä, niin silloin se pitäisi tuoda siihen kohtaan, missä luontevammin kynälläkin kirjoittaisi.
Kuuluipa sitten näppäimistön tai hiiren käyttäjään, tärkeintä on tukea omaa ylävartaloa.
– Silloin ylävartalon paino ei ole lihasten kannateltavissa vaan kädet voi tukea pöytään tai työtuolin käsinojiin.
Vältä nokkimista
Tyypillinen virheasento syntyy usein silloin, kun pää siirtyy kohti tietokoneen näyttöä. Haukka-Aromaa kutsuu liikettä nokittamiseksi ja hakee vertailukuvaa paremmasta asennosta.
– Niin kuin kukko tai kalkkuna, joka kävelee, niin vedä päätä taaksepäin, Haukka-Aromaa ohjaa nauraen.
Useimmille tuttuun virheasentoon on monta syytä. Pään siirtäminen lähelle tietokoneen näyttöä voi johtua huonosta näkökyvystä, huonosta valaistuksesta, häikäisystä tai liian kirkkaasta näytöstä.
– Ihmisen kropasta näkee myös sen, jos hän työskentelee aktiivisesti aivoillaan. Kova keskittyminen johtaa myös eteenpäin kumartumiseen.
Haukka-Aromaa kehottaakin nojaamaan reilusti taakse olipa tilanne mikä tahansa ja tauottamaan istumatyötä.
– Kannattaa ojentautua, vetää kädet yhteen selän taakse, vetää lavat yhteen ja venyttää rinta auki ja työntää se pää taakse.
Lue lisää:
MTV3 Koti:
Kuva: Shutterstock, Colourbox
Mari Mäkinen / MTV3