Jopa pysyviä ongelmia aiheuttava someniska uhkaa etätyöläisiä – kiinnitä huomio näihin asioihin: "Se on pahin asia, minkä ihmiset tekevät"

6:07img
Dynaaminen venyttely sopii hyvin taukojumpaksi – katso ohjeet videolta.
Julkaistu 26.10.2020 07:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Someniskan ehkäiseminen ja hoito kannattaa, sillä pitkään jatkunut kumara asento voi johtaa kroonisiin kipuihin ja ryhtimuutoksiin.

Lisääntynyt määrä etätöitä ja ruutuaikaa voi saada pään riippumaan ja aiheuttaa niin sanotun someniskan. Someniska on seurausta asennosta, jossa ihmiset tyypillisesti selaavat älylaitteitaan: leuka työntyy eteenpäin, olkapäät kiertyvät eteenpäin ja niska taipuu alaspäin.

Pitkään jatkunut yksipuolinen ja kumara asento johtavat niskan lihasjäykkyyteen ja kipuiluun, joka voi säteillä hartioihin, yläselkään ja päähän. Lisäksi voi ilmetä lihaskouristuksia ja jopa tunnottomuutta.

Mitä kumarammassa asennossa pää on, sitä kovempaa on niskan kuormitus. Pitkällä aikavälillä kivut voivat kroonistua ja huono asento aiheuttaa ryhtimuutoksia, kuten eteenpäin työntyneen pään.

Healthline-sivusto keräsi neuvoja, joilla voi välttää someniskan kehittymisen.

1. Pistä etätyöpisteesi kuntoon

Kotona töitä tehdessä puitteet työntekoon voivat olla hyvin erilaiset kuin työpaikalla. Iso näyttö vaihtuu läppäriin ja ergonomiset työtuolit sekä -pöydät keittiökalusteisiin tai sohvanurkkaan. 

Kodin etätyöpisteeseen kannattaa panostaa, vaikka se voi tuntua kalliilta investoinnilta. Pääosin työkäyttöön tarkoitetut kalusteet voi vähentää tulonhankkimismenoina. Vähennyksen omavastuu on 750 euroa.

Säännöllistä etätyötä tekevän työtason, näytön ja työtuoliin pitäisi olla sopivalla korkeudella, ja välillä töitä kannattaisi tehdä seisten. Jos työtaso ei ole säädettävä, sen korkeutta voi muuttaa erillisellä korokkeella tai kirjapinoilla.

LUE MYÖS: Edessä etätyöpäivä? 6 vinkkiä tehokkaaseen työskentelyyn kotona

2. Kiinnitä huomio asentoosi

Huomion kiinnittäminen omaan työasentoon auttaa ehkäisemään eteenpäin kumartumista ja someniskan syntymistä. Istuessa olkapäät kannattaisi pitää tuolin selkämystä vasten ja tuoda läppäri lähemmäs vartaloa. Pidä pää pystyssä ja vältä etukumaraa asentoa.

– Useimmat ihmiset nojaavat työpöytänsä yli kirjoittaakseen, ja mielestäni se on pääsyyllinen someniskaan, amerikkalainen kiropraktikko Matthew Cooper sanoo Healthlinelle.

3. Pidä taukoja

Liike on lääke someniskan hoidossakin. Säännöllinen taukojen pitäminen sekä venyttely laittavat veren kiertämään ja vetreyttävät niska-hartiaseutua. Lyhyitä taukoja kannattaa pitää puolen tunnin tai tunnin välein.

Etätyöpäivää voi tauottaa esimerkiksi haarahypyillä tai kyykyillä, pienellä happihyppelyllä pihalla tai leikkituokiolla lapsen kanssa. Tärkeintä on, ettei tee töitä samassa asennossa pitkiä aikoja.

Matthew Cooper kuitenkin varoittaa yhdestä tietystä venytyksestä. Jumissa olevaa niskaa ei tulisi venyttää viemällä leukaa eteenpäin kohti rintaa.

– Se on pahin asia, minkä ihmiset tekevät someniskan kanssa. 

Sen sijaan someniskasta kärsivän kannattaisi venyttää ja vahvistaa niskan etuosaa esimerkiksi venytyksillä, joissa päätä viedään takaviistoon.

LUE MYÖS: Testasimme dynaamisen venyttelyn – haasteen vaikutukset yllättivät: "Niskajumit helpottivat merkittävästi, uni tuli helpommin..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Healthline, Työterveyslaitos

Tuoreimmat aiheesta

Etätyö