Puhelimen käyttö syynä yhä useampaan kiputilaan: ”Omista huonoista tavoista eroon pääseminen voi viedä aikaa"

niskakipu
Niskan kiputilat ovat tyypillisiä älypuhelinten käyttäjille. Shutterstock
Julkaistu 12.02.2017 15:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Älypuhelinta ei kannata näpytellä missä asennossa tahansa. Pahimmillaan voit aiheuttaa itsellesi kroonisen niskakivun. 

TNS-Gallupin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista noin 70 prosenttia omistaa älypuhelimen ja 35 prosenttia tablettitietokoneen. Arvioiden mukaan moni meistä viettää jopa neljä tuntia päivässä näiden älylaitteiden äärellä, mikä vaikuttaa väistämättä myös kehoon.

Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian erikoisasiantuntija Niklas Särkilahden mukaan hartia- ja niskakivut, mutta myös käsikivut, ovat tyypillisiä oireita puhelinten ja tablettien käyttäjille. Moni meistä kun käyttää puhelinta nykyisin muuhun kuin puhumiseen.

Niskakipua, päänsärkyä, silmäoireita...

Puhelimia ja tabletteja pidetään yleensä hyvin lähellä vartaloa, jolloin pää roikkuu voimakkaasti alaspäin. Tämä pään asento voi aiheuttaa niskan nikamille jopa monen kymmenen kilon lisäkuorman. Myös puhelimen käytön helppous vaikuttaa hyvin paljon siihen, että asentoon ei kiinnitetä yhtä paljon huomiota kuin vaikkapa tietokoneella työskenneltäessä.

– Tietokoneen käyttö on puhelinta parempi, sillä katse pysyy siinä vaakatasossa. Puhelinta katsottaessa katse on huomattavasti alempana, mikä puolestaan aiheuttaa niskalle kuormitusta, Särkilahti toteaa.

niskakipu puhelin

Alaspäin suuntautuva katse on kova rasitus niskan nikamille.

Ahkeria puhelinten käyttäjiä Särkilahti kehottaakin suoristamaan asentoa. Kyynärpäät olisi hyvä pitää esimerkiksi pöydällä, jolloin puhelinta on helpompi pitää silmien tasolla.

Asennon korjaaminen ei aina riitä poistamaan kaikkia oireita, sillä puhelimen pienen näytön katseleminen voi aiheuttaa aiheuttaa silmien kuivumista ja väsymistä, joka puolestaan voi aiheuttaa päänsärkyä. Särkilahden mukaan päänsärky ja käsioireet ovat yksi oire laajasta oirekuvasta.

Kaikki liikunta on hyvästä 

Vaikka puhelin olisi kuinka kiinnostava tahansa, katse kannattaa nostaa hetkeksi luurista ja lähteä liikkeelle. Liikkeillä ei ole Särkilahden mukaan yleisesti ottaen suurta merkitystä, kunhan vain muistetaan liikkua. 

– Liikunta ylipäätään auttaa. Kun liikutaan, saadaan aineenvaihduntaa parannettua ja se jo pelkästään auttaa.

Jos asennon parantaminen, liikkuminen ja tekemisen jaksottaminen eivät auta, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka voi auttaa kiputilojen ehkäisemisessä. 

TEE AINAKIN NÄMÄ

Suorista asento ja pyri pitämään puhelin tai tabletti silmien tasolla.

Muista pitää taukoja laitteen käytöstä.

Liiku! Staattinen pito vaatii vastapainokseen liikuntaa.

Omia näpyttelytapoja kannattaa muuttaa, sillä mitä pidempään virheellisessä asennossa ollaan, sitä suuremmaksi pitkäaikaisempien vaivojen riski kasvaa.  

– Niskakivun kroonistumiselle yksi riskitekijä on aikaisempi niskakipu. Omista huonoista tavoista eroon pääseminen voi viedä aikaa, mutta jos muutosta ei tee, riski kasvaa, Särkilahti toteaa.

Kannattaa muistaa, että puhelimen jatkuvaan käyttöön voi liittyä myös stressiä, joka on yksi niskakivun että kroonistumiseen liittyvä riskitekijä. 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet