Kokoomuksen sunnuntaina julkistama lista työmarkkinoille tarvittavista uudistuksista sai kipakan vastaanoton palkansaajajärjestöiltä.
Puolue peräänkuuluttaa kymmenen kohdan listallaan muun muassa "äärimaltillisia" palkkaratkaisuja, lisää paikallisen sopimisen mahdollisuuksia kilpailukyvyn nimissä sekä vuorotteluvapaan ehtojen tiukentamista edelleen.
Pääministeri ja puheenjohtaja Alexander Stubb korosti uudistusten olevan välttämättömiä, jotta leikkausten ja kituliaan talouskasvun kehityksestä päästään eteenpäin.
– Ei Suomi lähde liikkeelle elvyttämällä tai leikkaamalla, vaan Suomi lähtee liikkeelle vain ja ainoastaan työllä, Stubb sanoi puolueen vaaliristeilyllä Baltic Princessillä.
Hän ei tarkentanut, mitä maltillinen palkkaratkaisu lähivuosille tarkoittaisi tai paljonko tuloveroa voitaisiin keventää vastineeksi. Tärkeintä on, että Suomen kilpailukyky on kunnossa niin, että maailmantalouden nousuun päästään mukaan.
Stubb puhui jälleen myös konsensuksen ongelmista sanoen, että päätöksiä on saatava aikaan silloinkin, kun työmarkkinajärjestöissä ei tunnu löytyvän asioista sopua.
Rakenneuudistus ennen vuorotteluvapaata
Konsensusta ei tuntunut löytyvän ainakaan kokoomuksen ja palkansaajajärjestöjen kesken työnjaosta ja prioriteeteista.
– Sellaista viestiä kokoomukselle, että työmarkkinajärjestöille kuuluvat asiat ovat partien välinen asia, ja ne neuvottelevat niistä. Rakenteellisia uudistuksia ja sosiaali- ja työlainsäädäntöä koskevista asioista edellytämme, että neuvotellaan hyvässä yhteistyössä kolmikannassa, sanoi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Järjestöpomojen mielestä kokoomuksen pitäisikin mieluummin pohtia isoja rakenneuudistuksia kuin esimerkiksi vuorotteluvapaan kiristämistä entisestään.
SAK:n Lauri Lyly sanoi puolueen työlistan vaikuttavan siltä, että vastuuta sysätään niille, jotka kykenevät ratkaisuja tekemään eli työmarkkinajärjestöille.
– Teimme vaalikauden aikana kaksi maltillista palkkaratkaisua ja eläkeuudistuksen. Hallituksen saldo jäi kevyemmäksi, Lyly sivaltaa.
Korkeasti koulutettujen Akavan Sture Fjäder on kokoomuksen jäsen, mutta hänkin ihmetteli puolueen prioriteetteja.
– Vuorotteluvapaajärjestelmä ei taida olla este sille, että Suomeen investoidaan tai että tänne tulee uusia yrityksiä. Kaikkien puolueiden kannattaisi keskittyä isoihin maaleihin seuraavalla vaalikaudella, sellaisiin, joilla on todellista merkitystä.
Puolueväki uskoo työn voimaan
Baltic Princessillä seilannut puolueväki luotti vahvasti siihen, että työtä koskevat avaukset tuovat kokoomukselle vaalimenestystä.
– Ongelma tällä hetkellä on se, että työpaikkoja lähtee ihan valtavasti. Työntekijöiden ottaminen on työnantajalle tosi kallista, sanoo Tampereen kokoomusnuorissa vaikuttava Tytti Hast.
Vihtiläisen Torsti Lahden mielestä kokoomus pystyy kuitenkin pistämään keskustalle kampoihin myös maaseudun asioilla, joissa kokoomus on hänen mielestään aktivoitunut hyvin.
– Olen ilahtunut siitä. Maaseudun tuottajaväestö on tällä hetkellä aikamoisissa vaikeuksissa, ja jos se paranisi vaaliohjelman myötä, niin se on hyvä.
Mäntsäläläinen Asko Eerola sanoo puolueen olevan nyt haastajana etenkin vaikean hallitustaipaleen takia, mutta hän uskoo onnistuneeseen loppukiriin.
– Pitkä matka on kurottavana, mutta veikkaan, että ihan lähelle ainakin päästään.