Pääministeri Juha Sipilä totesi tänään Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että poliittisia lakkoja pitää jatkossakin voida järjestää.
Video: Sipilä odottaa eduskunnan päätöksen rauhoittavan irtisanomiskiistan: "Toivon, että päästäisiin normaaliin päiväjärjestykseen" Sipilä vieraili MTV:n Kymmenen uutisissa torstaina 11.10.
Sipilän mukaan hallituksen tiedonanto työllisyyspolitiikastaan on järein poliittinen ase mitä hallitus voi käyttää ay-liikkeen poliittisia lakkoja vastaan. Pääministeri ei näe ongelmana, että hallituksella on enemmistö eduskunnassa, ja siksi lienee jo selvää, että hallitus saa eduskunnalta luottamuksen ensi keskiviikon luottamusäänestyksessä.
– Jos eduskunta tiistain keskustelussa, ja keskiviikon äänestyksessä linjaa, että lakiesityksen valmistelu jatketaan, olisi erikoista, jos palkansaajapuoli jatkaisi työnseisauksia. Nyt on tärkeää, että eduskunta linjaa tämän ja sen jälkeen palataan arkeen, Sipilä sanoi.
Jos eduskunta antaa hallitukselle luottamuslauseen, hallituksen lakiesityksen valmistelu irtisanomissuojan helpottamiseksi mikroyrityksissä jatkuu normaalin tapaan eduskunnassa.
Alkuperäiseen esitykseen on jo tullut kaksi keskeistä muutosta, mutta näitä ay-liike ei hyväksy. Hallituksen muutokset lakiesitykseen on tehty lausuntokierroksen perusteella. Uusimman esityksen mukaan irtisanomissuojan helpottaminen koskisi alle 10 työntekijän yrityksiä ja irtisanotun karenssiaika lyhenisi 90 päivästä 60 päivään.
Sipilän mukaan ei voida varmuudella sanoa kuinka monta uutta työpaikkaa syntyy tämän lainmuutoksen myötä.
– Työllisyysvaikutukset ovat eri asiantuntijoiden mukaan positiiviset, mutta kukaan ei voi sanoa kuinka suuret nämä vaikutukset ovat.
Poliittiset lakot pitää saada järjestää
Lähiaikoina elinkeinoelämän keskusliitto EK, ja viimeksi eilen Suomen yrittäjät toivoivat MTV Uutisextrassa, että poliittisia lakkoja pitäisi rajoittaa. Pääministeri Juha Sipilän mielestä poliittisia lakkoja pitää jatkossakin saada järjestää Suomessa.
– Se on osa demokratiaa. Mutta silloin kun poliittinen lakko järjestetään, pitää olla äärimmäisen huolellinen siitä, milloin näin järeää työkalua käytetään. Jos eduskunta on asiasta lausunut, niin silloin kynnyksen pitää olla hurjan paljon korkeammalla, Sipilä toteaa.
Sipilä muistuttaa, että hallitusta vastaan on lakkoiltu tällä ja edellisillä kausilla, mutta eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla.