Työministeri Haatainen: Viranomaiset selvittävät tukitoimien tarvetta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla – "Vaikutukset voivat olla merkittäviä"

1:53imgKatso myös: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa jäihin Pyhäjoella – näin paikkakuntalaiset reagoivat
Julkaistu 04.05.2022 20:44

MTV UUTISET - STT

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo työvoimaviranomaisten selvittävän parhaillaan tukitoimien tarvetta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella. Haataisen mukaan viranomaiset valmistelevat tarvittavia toimia yhteistyössä Fennovoiman ja muiden työnantajien kanssa.

Fennovoima kertoi maanantaina purkaneensa Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, minkä seurauksena työt ydinvoimalatyömaalla päättyvät.

Tuula Haataisen mukaan viranomaisten selvityksen perusteella tehdään tarkempi arvio tarvittavista toimista.

– Pohjois-Pohjanmaalla on valmiiksi toimintarakenteita vastaavia tilanteita varten eli äkillisen rakennemuutoksen koordinaatioryhmä, ja nämä aktivoidaan nyt. Odotamme siis alueelta tarkempaa suunnitelmaa ja tietoa siitä, millaista tukea tarvitaan. Sen jälkeen vuoropuhelua käydään työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, Haatainen kertoo sähköpostiviestissään STT:lle.

Lue myös: Fennovoiman rukkasia Rosatomille kiiteltiin laajasti – "Ratkaisu oli väistämätön"

Työmaalla tilanne koskee noin 300–500:aa ihmistä

Haataisen mukaan ensimmäisenä tarkennetaan sitä, kuinka monta työntekijää tilanne koskettaa. Fennovoima on Haataisen mukaan arvioinut, että työmaalla tilanne koskee noin 300–500:aa ihmistä, joista huomattava osa on ulkomaalaisia.

– Vaikutukset kohdistuvat toki alueella laajemminkin, ja nämä voivat olla merkittäviä. Meillä on onneksi maanlaajuisesti rakennusalan osaajista kysyntää työmarkkinoilla, Haatainen kirjoittaa.

Lue myös: Rosatom "erittäin pettynyt" Fennovoiman päätöksestä

Kaasutoimitukset katkolla?

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti tänään toimittajatilaisuuden, jossa keskusteltiin muun muassa Suomen varautumisesta siihen, että Venäjä katkaisisi kaasutoimitukset Suomeen.

Osastopäällikkö Antti Neimalan mukaan Suomen varautumistilanne on eurooppalaisessa vertailussa hyvä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei tilapäisiä ja isojakin ongelmia saattaisi tulla.

Muun muassa öljynjalostusyhtiö Neste tarvitsee kaasua jalostustoiminnassaan, mutta Neimalan arvion mukaan kaasun tulon loppuminen ei välttämättä merkitsisi öljynjalostuksen loppumista.

– Kyllähän siellä on haettu ja haetaan korvaavia ratkaisuja eikä se ymmärtääkseni ole mitenkään mahdotonta. Tilanne ei näytä täysin synkältä tältä osin, Neimala sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Fennovoima