Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) toteaa, että työttömien määrä ja työttömyysasteen kohoaminen ovat hyvin huolestuttavalla tolalla.
Eurostatin mukaan työttömyys on kasvanut Suomessa kesäkuusta 2014 kesäkuuhun 2015 0,9 prosenttiyksikköä. Se on kaikkein eniten tiedossa olevista kesäkuun työttömyysluvuista koko Euroopassa.
– Tilanne on siis todella paha. Se ei ole enää paha vaan todella paha. Tämä kertoo siitä, että me olemme jatkuvassa rakennemuutoksessa, emme pelkästään äkillisessä rakennemuutoksessa. Varsinkin massairtisanomisia on ollut liikaa, Lindström kuvailee.
Lindströmin mukaan irtisanomiset ovat aiheuttaneet ketjureaktion, joka on vaikea katkaista.
– Kun irtisanomiset näkyvät kuntataloudessa, niin silloin kunnat joutuvat irtisanomaan. Tämä on esimerkki siitä ketjusta.
Ministerin kolme keskeisintä keinoa työttömyyden pienentämiseksi
- Elinkeinopolitiikka: ”Elinkeinopolitiikka sellaiseen kuosiin, mistä tulee uutta kasvua. Hallitusohjelmassa on esimerkiksi vahvoja panostuksia biotalouteen ja rakentamiseen.”
- Työttömyyden hoitaminen: ”Meillä menee 5 miljardia euroa työttömyyden hoitoon ja siitä vain 10 aktivoiviin toimenpiteisiin. Siihen pitää tulla muutos.”
- Asenteellinen muutos: ”Ne keinot, jotka ovat joskus ehkä toimineet, niin ne eivät välttämättä enää toimi. Meidän täytyy keksiä uutta. Luopua jostakin, jotta pystymme pitämään tämän maan pystyssä.”
Työpaikat tärkeämpää kuin työttömyyden hoito
Valtiovarainministeriö julkisti viime viikolla budjettiehdotuksensa vuodelle 2016. Ehdotuksessa Työ- ja elinkeinoministeriölle esitetään noin 2,73 miljardin euron määrärahoja. Leikkauksia edellisvuoteen nähden on noin 794 miljoonaa eli yli viidennes.
Lindströmin mukaan hallitusohjelmassa on kuitenkin toimia, joilla nykyisen budjetinkin rajoissa voidaan parantaa työllisyystilannetta. Avainasemassa ei ministerin mukaan ole niinkään työttömyyden hoitamiseen varatut määrärahat, vaan päätökset kannustinloukkujen purkamiseksi ja yritysten toiminnan helpottamiseksi.
– Ensimmäinen juttu on se, että on niitä työpaikkoja. Sen takia pitää olla yrityksiä. Sen takia pitää olla kannattavaa perustaa yrityksiä. Sen takia pitää olla maa, joka houkuttelee yrityksiä. Jotta saadaan niitä työpaikkoja, Lindström napakasti luettelee.
– Sen jälkeen voidaan ruveta miettimään muita muutoksia. Rakenteellinen ja pitkittynyt työttömyys tässä on se iso ja huolestuttava ongelma.