Eduskunta hyväksyi eilen muutokset työttömyysturvalakiin äänin 103–90. Suurin mullistus on niin sanottu aktiivimalli, joka edellyttää työttömiltä työntekoa, yrittäjätuloa tai työllistymistä tukevaa toimintaa.
Ensi vuoden alusta lähtien työnhakijan on osoitettava "aktiivisuutta," jos hän haluaa täyttää työssäoloehdon eli jos hän haluaa säilyttää työllisuusetuutensa täysimääräisenä.
Aktiivisuudeksi ei riitä pelkää työnhaku, vaan aktiivisuutta pitää osoittaa työtä tekemällä, yrittäjätuloa hankkimalla tai työllistymistä tai työllistymisedelletyksiä parantaviin toimiin osallistumalla.
Jos aktiivisuusedellytykset eivät täyty, työttömyysetuuden määrää leikataan 4,65 prosentilla seuraavan 65 päivän ajaksi.
Aktiivimallin myötä työttömyyden alussa asetettava korvaukseton omavastuuaika lyhenee seitsemästä päivästä viiteen.
Aktiivisuusedellykset täyttääkseen työnhakijan on 65 päivän seurantajakson ajan täytettävä jokin seuraavista ehdoista:
- Työnhakijan on oltava työssä yhteensä 18 tuntia
- Työnhakijan on ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta. Vuonna 2018 tämä tarkoittaa 241 euroa.
- Työnhakijan on oltava yhteensä viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa tai viisi päivää muussa työvoimaviranomaisen järjestämässä työllistymisedellytyksiä parantavassa palvelussa tai toiminnassa tai viisi päivää muussa työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettavassa rekrytointia tukevassa toiminnassa, jonka ajalta maksetaan työttömyysetuutta
Edellä mainittuja tapoja ei voi kuitenkaan yhdistää, eli ei riitä, että työnhakija on töissä esimerkiksi 10 tuntia ja osallistuu työllistymistä tukevaan toimintaan kolmena päivänä.
Aktiivisuusedellytyksen ei tarvitse täyttyä silloin, jos työnhakija on hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja odottaa päätöstä, työskentelee omais- tai perhehoitajana tai saa työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta.
Seurantaa ei tehdä myöskään, jos yhdenjaksoinen työttömyyspäivärahan saanti kokoaikaisen lomautuksen tai lyhennetyn työviikon perusteella kestää alle 65 maksupäivää.
Aktiivimalli voi aiheuttaa lakkoja
Hallituksen valmistelema ja eilen hyväksytty työttömyysturvauudistus ei ole missään vaiheessa kelvannut ay-liikkeelle. Nyt liitoissa suunnitellaan protestimielenilmauksia alkuvuodelle.
SAK:n hallituksessa asiaa käsitellään tammikuun puolivälissä. Suuri Teollisuusliitto ilmoitti eilen, että sen osastot aloittavat valmistautumisen poliittisiin lakkoihin.
JHL:n puheenjohtajan mukaan hallitus rikkoo kilpailukykysopimusta, jossa sovittiin että työttömyysturvauudistusta viedään eteenpäin kolmikannassa.