Työvoiman haussa suuria ongelmia – viime vuonna viidennes hakijoista koki työvoimapulaa

2:25img
Mikseivät työntekijät ja työpaikat kohtaa? – EK kertoo lääkkeensä työntekijäpulaan
Julkaistu 18.08.2021 12:27

MTV UUTISET – STT

Eniten rekrytointiongelmia oli sosiaali- ja terveysaloilla, missä 54 prosentilla toimipaikoista oli vaikeuksia löytää työvoimaa.

Lähes viidesosa työvoimaa hakeneista toimipaikoista koki viime vuonna työvoimapulaa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

TEMin selvityksen mukaan 19 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista jäi kokonaan tai osittain ilman työvoimaa eli kärsi siis työvoimapulasta. Osuus oli sama kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Toimipaikoissa jäi työllistämättä yhteensä noin 58 000 työntekijää.

Lue myös: Marin: Budjettiriiheen mennään jopa yllättävän hyvässä taloustilanteessa

Jonkinasteisia rekrytointiongelmia koki viime vuonna 40 prosenttia työvoimaa hakeneista toimipaikoista. Toimialoista rekrytointiongelmia oli eniten sosiaali- ja terveysaloilla, missä 54 prosentilla työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli ongelmia löytää tarvitsemaansa työvoimaa.

Rekrytointiongelmat vähenivät viime vuonna kaikilla muilla toimialoilla paitsi julkisten palveluiden ja koulutuksen aloilla. Koronakriisin vaikutus näkyi viime vuonna selvästi majoitus- ja ravitsemisaloilla, joissa rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuus laski 13 prosenttiyksiköllä vuodesta 2019.

– Työvoiman saatavuusongelman yleisin syy raportin mukaan on puutteet osaamisessa. Osaamisen kehittäminen onkin keskeinen asia, johon on keskityttävä kohtaanto-ongelman ja sitä kautta työllisyyden parantamiseksi, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen sanoo TEMin tiedotteessa.

Lue lisää: Mikä lääkkeeksi työntekijäpulaan? Töihin kannustaa ennemmin keppi kuin porkkana, uskoo EK: "Työttömyysturvaa tulee porrastaa"

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä