Syyskuussa pidettävässä hallituksen budjettiriihessä keskiössä on työllisyys.
Erityisen hankala työllisyyskysymys liittyy kohtaanto-ongelmaan eli siihen, että työntekijät ja työpaikat eivät kohtaa. Käytännössä siis Suomen noin 300 000 työtöntä eivät löydä Suomessa avoinna oleviin noin 145 000 työpaikkaan.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan pula osaavasta työvoimasta on suuri este Suomen talouskasvulle. EK lähtisi ratkaisemaan kohtaanto-ongelmaa mallilla, jossa työ asetetaan ensisijaiseksi suhteessa työttömyysturvaan.
Lue myös: Suomen työllisyystilanne kohenee: työllisyysaste nousi yli 72 prosenttiin ja lomautusten määrä väheni
– Työttömyysturvaa tulee porrastaa, niin, että se kannustaa hyvin aktiivisesti hakemaan ja vastaanottamaan työtä. Samoin myös asumistukijärjestelmää tulee muuttaa niin, että se tukee nimenomaan työllisyyttä, Häkämies sanoo.
EK:n mallissa porrastus tapahtuisi niin, että aluksi ansiosidonnainen työttömyysturva olisi nykytasolla, kunnes se ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen tippuisi kymmenen prosenttia. Seuraavan kolmen kuukauden kuluttua turva tippuisi kymmenen prosenttia lisää.
– Meillä on selvää tutkimusnäyttöä siitä, että kun työttömyys alkaa, työllistyminen on korkeaa. Kun ansiosidonnainen loppuu, työllistyminen on myös korkealla tasolla.
– Haluamme siirtää työllistymistä [työttömyyden] alkuun niin, että työn vastaanottaminen ja sen tekeminen eivät leikkaisi asumistukea samalla tavalla kuin se tekee tänä päivänä.