Uberista vuodetut dokumentit paljastavat: tappokytkin, poliisin tietoista harhaanjohtamista sekä lobbauskampanjoita

1:04img
Katso myös: Suomen taksiliitto myöntää alan ongelmat: "Aivan kohtuuttomia hintoja"
Julkaistu 12.07.2022 21:47

MTV UUTISET – Kauppalehti

Kyydinvälitysyhtiö Uber on vuosia tietoisesti rikkonut lainsäädäntöä ja johtanut poliiseja harhaan. Yhtiöstä on vuodettu laajasti dokumentteja vuosilta 2013–2017.

The Guardianille vuodetut dokumentit tuovat esille häikäilemättömän ja tietoisesti lakeja rikkovan toimintamallin. Uberin pitkäaikainen lobbari Mark MacGann on kertonut olevansa tietovuodon lähde.

Muun muassa yli 83 000 sähköpostiviestiä sisältävistä dokumenteista uutisoivat myös esimerkiksi TechCrunch ja Washington Post.

Dokumenteista käy ilmi muun muassa niin sanottu tappokytkin, jolla toimistojen koneita saatiin etänä irti yrityksen verkosta. Normaalisti tappokytkimellä voidaan irrottaa esimerkiksi irtisanottavan työntekijän kone verkosta, mutta Uberilla tappokytkin oli siltä varalta, että viranomaiset saapuivat toimistolle tekemään ratsiaa.

Ratsioiden varalle oli luotu myös 2600 sanaa sisältänyt opas työntekijöille. Viranomaisia ei saanut jättää yksin eikä heitä saanut jättää tilaan, jossa oli tiedostoja tai kansioita saatavilla. Työntekijöiden piti välittömästi olla yhteydessä pääkonttorille San Franciscoon, jossa oli ihmisiä valmiudessa siltä varalta, että Euroopasta otetaan yhteyttä vaikka keskellä yötä.

Uber halusi kasvaa ja laajentua hyvin määrätietoisesti ja lainsäädäntöä rikottiin sekä venytettiin täysin tietoisesti. Niinpä viranomaiskohtaamisiin piti varautua ja niiltä yritettiin myös suojautua.

Uber oli luonut myös Greyball-nimisen ohjelman, jolla yhtiö pystyi johtamaan poliiseja harhaan. Kun Uber-sovellusta yritettiin käyttää poliisilaitoksella tai sen välittömässä läheisyydessä, Greyball tunnisti sijainnin ja antoi käyttäjälle ilmoituksen, ettei vapaita kuljettajia ole saatavilla.

Greyball-ohjelma luotiin suojaamaan Uber-kuljettajia häirinnältä, mutta dokumenttien mukaan sitä haluttiin käyttää myös toimintaa tarkastelevien viranomaisten harhauttamiseen. Sen sijaan, että viranomaisiksi epäiltyjä käyttäjiä olisi estetty, heille haluttiin luoda mielikuva, ettei kyydeistä ole tarjontaa. Näin saatiin paitsi vähennettyä viranomaisten intoa tutkia palvelua, myös vähennettyä kuljettajien kiinnijäämisen riskiä maissa, joissa toiminnan saatettiin katsoa olevan lainvastaista.

Onko Suomen taksiuudistuksen takana Uberin lobbauskampanja?

Dokumenttien mukaan Uber harjoitti myös voimakasta lobbaamista useissa Euroopan maissa. Ylen MOT-toimitus kävi läpi dokumentteja, joiden mukaan Suomen kiistellyn taksiuudistuksen taustalta löytyy Uberin lobbauskampanja.

Lobbauksella Uber halusi paitsi päästä kilpailemaan eri maiden perinteisen taksiliikenteen rinnalle, myös säilyttää mahdollisuuden sille, että kuljettajat toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Näin Uberin ei tarvinnut toimia kuljettajien varsinaisena työnantajana, ja yhtiö välttyi erilaisten velvoitteiden ja maksujen hoitamiselta.

Voimakas levittäytyminen ja asiakkaiden houkuttelu aggressiivisella hinnoittelulla sai myös monien maiden taksikuskit suuttumaan. Vaarana oli, että vihaiset taksikuskit käyvät väkivaltaisesti Uber-kuljettajien kimppuun. Yhtiön johto kuitenkin jopa usutti kuljettajiaan mukaan mielenosoitusalueille.

Mahdollisia väkivaltaisuuksia haluttiin hyödyntää liiketoiminnan edistämisessä. Yhtiö pysyi otsikoissa ja esimerkiksi Alankomaissa vuoden 2015 kahakoiden jälkeen Uber pyrki väkivaltaisuuksiin vetoamalla saamaan päättäjiltä myönnytyksiä.

Yhtiötä johti tuolloin perustajajäsen Travis Kalanick, joka sittemmin savustettiin ulos. Uber on myöntänyt tehneensä aiempina vuosina useita virheitä ja toimineensa röyhkeästi, mutta sanoo haluavansa tulla arvioiduksi nykyisen toimintansa sekä viimeisten viiden vuoden perusteella.

Tuoreimmat aiheesta

Taksit