Ujostuttavatko sosiaaliset tilanteet? Nämä neuvot auttavat

Ujous voi tuntua taakalta, joka tekee arkipäiväisistäkin tilanteista vaikeita. Kokosimme Kati Tiirikaisen Ujon urakirja -teoksen pohjalta vinkkejä, joilla omaa oloa voi helpottaa.

Pilko pelko palasiin

Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä epävarmuus voi olla kuin iso, epämääräinen möykky. Ihminen ehkä murehtii jo etukäteen omaa huonouttaan sekä kauheita asioita, joita ei edes tule tapahtumaan.

Mieti vaikka vartin ajan, millaisista ihan konkreettisista sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvistä asioista sinun tulee selviytyä. Onko työpaikalla kyse siitä, että sinun pitää pystyä soittamaan asiakkaille, istua ja sanoa muutama sana kokouksessa tai käydä työpaikkaruokalassa kollegoiden kanssa? Onko sukujuhlissa kyse siitä, että sinun pitää vastata siihen, mitä kuuluu? Tai ravintolassa siitä, että sinun pitää kertoa tarjoilijalle tilauksesi?

Todennäköisesti huomaat, että sinun ei tarvitsekaan selviytyä jostain ihan ihmeellisestä eikä pystyä olemaan jotenkin toisenlainen ihminen, vaan vain luovia muutamista tilanteista, joiden kulku on jo etukäteen aika hyvin ennustettavissa.

Ajattele jotakin muuta kuin itseäsi

Sosiaalisista tilanteista tekee usein vaikeita nimenomaan se, että keskittyy liikaa itseensä ja omiin oletuksiinsa tilanteesta. Jos mielessään koko ajan sättii, kuinka ei osaa sanoa mitään fiksua tai asetella käsiään luontevasti, olo taatusti tuntuukin jäykältä.

Päätä etukäteen, että keskitytkin siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Mitä muut sanovat ja tekevät? Minkälainen maisema ikkunasta näkyy? Millaisiin vaatteisiin toinen on pukeutunut? Mitä kuulet, näet, haistat tai tunnet? Näin tulet nähneeksi sen, mitä tosiasiallisesti tapahtuu, et sitä, mitä itse kriittisissä ajatuksissasi kuvittelet olevan käsillä.

Kun ympäristön tarkkailu itsen tarkkailun sijaan jo sujuu, voi alkaa kiinnittää enemmän huomiota esimerkiksi keskusteluiden sisältöön ja sanomaan. Tärkeää olisi se, että keskittyy nykyhetkeen eikä epämukavuudessa vellomiseen.

Muista, että toinenkin on vain ihminen

Ehkä sinulla on jonkun seurassa sellainen tunne, ettet riitä. Että muut ovat parempia, fiksumpia ja filmaattisempia.

Kun seuraavan kerran pingotat tai epäröit toisen ihmisen karisman tai auktoriteetin edessä, kuvittele hänet vaikka vessanpöntölle istumaan. Esimerkiksi pomo ei välttämättä tunnu yhtään niin pelottavalta, kun ajattelee, että hänkin saattaa pelätä hiiriä, vaihtaa kotona vauvan vaippoja tai kutsua puolisoaan ällösöpöillä hellittelynimillä.

Visualisoi onnistuminen

Ujo on ehkä hyvä kuvittelemaan pahimmat mahdolliset tilanteet. Ennen esitelmää hän kuvittelee, kuinka änkyttää ja unohtaa sanat ja joutuu muiden naurun kohteeksi. Nämä kuvitelmat harteillaan hän sitten astuu esiin.

Entä, jos visualisoisitkin mielessäsi parhaan mahdollisen lopputuloksen? Sulje silmät pariksi minuutiksi ja ajattele, että kaikki meneekin juuri päin vastoin kuin olit pelännyt. Puhut selkeästi, muistat kaiken ja saat raikuvat aplodit. Voi olla, että kun rakentaa erilaisen mielikuvan, myös itse tunne muuttuu.

Tunnusta jollekin, että olet ujo

Ujous mielletään usein epätoivotuksi piirteeksi. Sitä häpeillään, ja ujon pahin painajainen voi olla, että joku toinen puhuu hänestä ”sinä hiljaisena tyyppinä”.

Ujouden ei kuitenkaan tarvitse olla salaisuus, jota kannetaan hiljaa sisällä. Kun asiat sanoo ääneen, ne alkavat usein jopa tuntua pienemmiltä. Kokeile siis mainita jollekulle luottamuksen arvoiselle kokemallesi ihmiselle, että olet ujo. Ehkä se ei ollutkaan niin kauheaa?

Ujon selviytymisvinkit työelämään

Ujon urakirja -teoksen kirjoittanut Kati Tiirikainen sekä kirjassa omasta ujoudestaan kertonut Leena Harkimo vierailivat Huomenta Suomessa maaliskuussa 2016. Hävetäänkö ujoutta? Entä millä keinoilla ujo pärjää työelämässä?


Lue myös:

    Uusimmat