Ukraina ei selviä talvesta ilman tätä asiaa: "Tilanne erittäin kriittinen"

Viime talveen verrattuna Ukrainalla menee nyt paljon huonommin, sillä jopa 70 prosenttia maan sähkön- ja lämmöntuotannosta on tuhottu. 

Ukrainalla on edessään kriittiset talvikuukaudet, jotka koettelevat myös tavallisia ukrainalaisia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK käynnistää sisäministeriön kumppanina energiatuotannon laitteiden ja kaluston lahjakeräyksen, jonka nimi on "Autetaan Ukraina talven yli". Mukaan kutsutaan suomalaisia yrityksiä.

Ukraina ei EK:n johtajan Petri Vuorion mukaan selviä ilman apua.

– Viime talveen verrattuna tilanne Ukrainassa on mennyt hurjasti huonompaan suuntaan. Tilanne on erittäin kriittinen nyt, kun lämmityskausi ja talvi lähestyvät, Vuorio kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä. 

Jopa 70 prosenttia Ukrainan sähkön- ja lämmöntuotannosta on tuhottu. Seuraukset tuntuvat koko yhteiskunnassa – niin taloudessa kuin ihmisten arjessakin. 

– Tavalliset ukrainalaiset kärsivät, Vuorio sanoi.

360 rekallista apua

Sisäministeriö ohjeistaa yrityksiä lahjoitusten toimittamisessa ja organisoi niiden viennin Ukrainaan ennen talvea.

Edellisen kerran vastaava kampanja toteutettiin vajaat kaksi vuotta sitten. Tuolloin Suomi ja suomalaisyritykset olivat koko EU:n suurin energialaitteiden lahjoittaja.

Apua Suomesta Ukrainaan on lähetetty tähän mennessä 360 rekkakuormallista, kertoo sisäministeriön pelastustoimen yksikön johtaja Pauliina Eskola. Liki 400 rekkakuormallisesta 87 rekallista on sisältänyt energiasektorin apua, esimerkiksi generaattoreita ja muuntajia. 

– Venäjä on kiihdyttänyt iskuja ja niitä on kohdistettu nimenomaan energiasektoriin. Näin talven kynnyksellä se on erittäin vakava asia Ukrainalle, Eskola toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat