Ukraina käyttää tankkeja korviketykkeinä – edes Uberin kaltainen tähtäysohjelmisto ei pelasta ammuspulalta: "Venäjä tuhoaa kaiken ja kävelee sisään"

Panssarivaunu ampuu Ukrainassa kesäkuussa 2022
Julkaistu 13.06.2022 09:49
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Ukrainalla on huutava pula tykistön ammuksista, kertovat muun muassa The New York Times  ja The Washington Post

Venäjän tykistö ampuu umpimähkään, koska sillä ei ole muitakaan vaihtoehtoja heikon tiedustelun vuoksi, kertoi Iso-Britannian puolustusministeriö kuukausi takaperin.

Tiedossa ei ole, onko tilanne tähtäyksen suhteen muuttunut, mutta Venäjän tykistö on yhtä kaikki jatkanut tulittamista.

Venäjä käyttää tällä hetkellä Ukrainassa päivittäin jopa 50 000 tykinammusta ja rakettia, sanoo Ukrainan hallinnon puolustus- ja tiedusteluavustaja Oleksandr V. Danylyuk Washignton Postin mukaan.

Venäjän sodankäynti Ukrainassa on jo jonkin aikaa perustunut raskaasti epäsuoran tulen käyttöön. "Tulijyrä-taktiikka", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa.

– Epäsuoralla ilmasta tulevalla tulella tuhoavat puolustusasemia ja sen jälkeen työntävät panssarijoukkonsa eteenpäin. Se nakertaa hitaasti Ukrainan puolustusta, Kajanmaa sanoi MTV Uutisille toukokuussa.

Lue myös: Sotahistoroitsijasta Venäjän voimannäyttö Severodonetskissa on harhaa – "Venäjän armeija on loppuun kulutettu joukko"

Yksittäisen ukrainalaissotilaan näkökulmasta tätä taktiikkaa kuvailee 41-vuotias sotilas Vitaliy Martsyv The Washington Postille.

– He tuhoavat kaiken ja kävelevät sisään.

Vaikka Venäjän sota Ukrainassa ei ole sujunut Kremlin suunnitelmien mukaan ja ongelmat ovat olleet sekä huollon että taktiikan suhteen toistuvia, on Venäjä myös oppinut virheistään, sanoo Ukrainan puolustusavustaja Danylyuk.

– Venäläisten strategiat ja taktiikat ovat nyt täysin erilaisia. He ovat paljon menestyksekkäämpiä. Heillä on enemmän resursseja kuin meillä, eikä heillä ole kiire, Danylyuk totesi WP:n mukaan.

– Optimismille on nyt paljon vähemmän tilaa, Danylyuk jatkoi.

Näin tykistön Uber toimii

Jos Venäjä käyttää ukrainalaisarvion mukaan 50 000 tykinammusta per päivä, niin Ukrainan puolella ampumatarvikkeiden kulutus on selvästi niukempaa.

Ukrainan hallinnon puolustusavustaja Danylyukin mukaan Ukraina ampuu tällä hetkellä päivittäin noin 5 000–6 000 tykinammusta.

Kyse on toki merkittävästä määrästä, mutta vaikka noin 10-kertainen ero Venäjään ei täysin pitäisikään paikkaansa, niin on varsin selvää, että venäläisjoukot nauttivat suuresta määrällisestä edusta.

– Tämä on paljon enemmän tykistöjen välinen kulutussota kuin liikkeeseen perustuva taistelu. Näin ollen yksi ratkaiseva tekijä on se, kummalla on enemmän ammuksia, sanoo Venäjää tutkiva Michael Kofman NYT:lle.

Ukraina on toki onnistunut käyttämään tykistöään varsin tehokkaasti. The Timesin mukaan yksi syy tähän on GIS Artan kehittämä ohjelmisto, jonka on kuvailtu toimivan hieman samaan tapaan kuin taksipalvelu Uberin sovelluksen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lue myös: Zelenskyin sotaparta ei kasvanut vahingossa – presidentin imago on tarkkaan harkittu osa Ukrainan mediasotaa

Kun ukrainalaistiedustelu löytää mieluisan kohteen, syötetään ohjelmistoon keskeiset tiedot tilanteesta.

GIS Artan ohjelma puolestaan laskee, mitkä yksiköt voivat iskeä valittuun kohteeseen. Ohjelmisto antaa myös suosituksensa siitä, tulisiko isku toteuttaa esimerkiksi tykeillä, kranaatinheittimillä vai lennokeilla.

Jotta ohjelmisto toimii, vaatii se nettiyhteyden. Tässä taas Elon Muskin omistama Starlink on ollut keskeinen palveluntarjoaja, kirjoittaa The Times.

GIS Artan sovellus oli The Timesin tietojen mukaan yksi syy siihen, että Ukraina onnistui tuhoamaan Donetsjokea ylittämässä olleen pataljoonan toukokuussa.

"Tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi"

Huipputehokkaaksi mainostettu tulenohjausjärjestelmä on pieni lohtu ukrainalaisille, jos ammukset ovat vähissä.

The New York Timesin haastattelemat tykkimiehet kertovat, että siinä missä aiemmin heidän putkensa ampuivat jatkuvalla syötöllä kohti venäläisasemia, niin nyt tykitetään säästöliekillä.

Käytännössä yleiskuva näyttää eri lausuntojen mukaan olevan se, että Ukrainan tykistö ampuu pääasiassa vain, jos osumasta voidaan olla varma. Vaikka tämä voi lisätä tarinoita ukrainalaistykistön tarkkuudesta, jää kokonaisvaikutus vähäisemmäksi.

Lue myös: Venäjän pelättyjen termobaaristen pommien paineaallot pyyhkivät videolla Ukrainan asemia: "Tarvitsemme Naton raketinheittimiä – välittömästi"

Yhtenä esimerkkinä ammuspulasta on se, että Ukraina on alkanut käyttää panssarivaunuja tykistön tapaan, NYT kirjoittaa.

Lehden mukaan tankeilla käytännössä ammutaan epäsuoraa tulta ja tankkimiehistö sai tähtäysohjeita radion välityksellä.

Tuollaista tähtäystapaa käytetään tyypillisesti tykkien ja muiden vastaavien aseiden kanssa, kun taas tankit ampuvat kohteita pääosin suorasuuntauksella.

– On fakta, että tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi, sanoi Razor-nimeä käyttävä tykistöyksikön komentaja.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lue myös: Norjan lahjoittamat panssarihaupitsit joutuvat videolla Venäjän tykistön tähtäimeen – suomalaismajuri: "Taktiikka ei vakuuta, osaamattomuutta"

Se, että Ukraina on näin rehellinen ammuspulasta, voi hyvinkin johtua siitä, että se toivoo asian esillä pitämisen lisäävään länsimaiden aseapua.

Toisaalta pulaa on myös kalustosta, ei vain ammuksista. Nato-maiden antamia ammuksia on, mutta ei riittävästi putkia, joilla ampua niitä, Ukrainan parlamentin turvallisuus-, puolustus- ja tiedustelukomitean varajohtaja Mariana Bezugla sanoo NYT:lle.

– Pelkkiin neuvostoaseisiin nojaaminen on ehdottomasti häviävä strategia, totesi Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov viime viikolla.

Näin siis ilmeisesti siksi, että neuvostokalustoon on länsimaista vaikeampi haalia ammuksia, eivätkä Ukrainan omat varastot riitä.

On kyse sitten tykeistä, panssarivaunuista tai rynnäkkökivääreistä, niin merkittävä osa Ukrainan armeijan käyttämästä kalustosta on venäläisvalmisteista.

Lue myös: Javelin ja dronet Ukrainan sodan tähtiaseet, mutta "sodan jumala" on yhä taistelukentän kuningas ja Suomen armeijan valtti

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota