Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Ukrainalla on nyt riittävästi aseellista iskukykyä, jotta se pystyy valloittamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita.
Ukrainan uskotaan aloittavan vastahyökkäyksensä kevään tai alkukesän aikana.
– Yli 98 prosenttia Ukrainalle luvatuista taisteluajoneuvoista on toimitettu, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin kanssa.
Yhdysvaltain ja Ukrainan yhdessä tekemien mallinnusten mukaan Ukrainan armeijan yleistilanne on hyvä, sanoo puolestaan Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher Cavoli.
Huomiota herättävästi Cavoli myönsi, että Ukrainan armeijalla on omat ongelmansa. Niitä hän ei kuitenkaan ymmärrettävistä syistä halunnut tarkemmin eritellä.
Kenraali Cavoli antoi lausuntonsa Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitealle, joka vastaa puolustusministeriön rahoituksesta. Cavolin lausunnoista uutisoi muun muassa CNN.
Lue lisää: USA:n kenraali: "Ukrainan armeijalla on heikkouksia, joista en halua puhua"
Stoltenberg viittasi aseista puhuessaan lupauksiin, joita Naton jäsenmaat ovat Ukrainalle tehneet. Ukraina ei ole Naton jäsenvaltio, mutta se on saanut ase- ja varusteapua useilta Nato-mailta. Lisäksi ainakin Yhdysvallat on vuodettujen Pentagon-asiakirjojen mukaan antanut tarkkaa tiedustelutietoa Ukrainalle.
Tänä vuonna Ukraina on saanut länsivaltiolta muun muassa saksalaisia Leopard 2 -panssarivaunuja ja amerikkalaisvalmisteisia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja.
Tuoreimmista länsipanssareista on jo julkaistu vahvistamattomia kuvia, joiden mukaan vaunut ovat Ukrainassa. Taisteluissa niitä ei kuitenkaan tiettävästi ole vielä nähty. Ukrainan uskotaan kasaavan länsikalustoa ennakoituun vastahyökkäykseensä.
Lue myös: ISW: Venäjällä "kokonaisvaltainen ahdistus" Ukrainan vastahyökkäyksestä – yksi päivämäärä on ympyröity
3:36
Kreml: Venäjän pitää saavuttaa tavoitteensa
Venäjä on kommentoinut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin välistä puhelinkeskustelua.
Kreml väittää toivottavansa tervetulleeksi kaiken, mikä edistää sodan päättymistä. Samaan hengenvetoon Venäjä kuitenkin totesi, että sen pitää yhä saavuttaa lausutut tavoitteensa Ukrainassa.
Venäjän väitteet siitä, mihin se "sotilaallisella erikoisoperaatiollaan" pyrkii, ovat vaihdelleet.
Venäjän alkuperäinen tavoite oli miehittää Ukraina, syrjäyttää presidentti Zelenskyin hallinto ja riisua maan armeija aseista. Käytännössä Venäjä siis pyrki itsenäisen Ukrainan lakkauttamiseen.
Lue myös: ISW: Ukrainan joukkoja ylittänyt Dnepr-joen – "Kaikki viittaa Venäjän hallinnan puutteeseen alueella"
Sittemmin on arvioitu, että Venäjä pyrkii vähintään Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueiden valtaamiseen. Venäjän talvella vain vähän edennyt hyökkäys Itä-Ukrainassa näyttäisi pyrkineen juuri tämän tavoitteen saavuttamiseen.
Samassa yhteydessä Venäjä kommentoi myös Euroopan maiden tekemiä venäläisdiplomaattien karkotuksia. Venäjän mukaan sen ja Euroopan välit ovat alimmalla mahdollisella tasolla.
Diplomaattien karkotukset myös supistavat neuvottelutilaa, Venäjä katsoo.
1:22