Yhdysvaltalaisraportti: Lännen pakotteet ovat purreet Venäjän sotateollisuuteen – MTV seurasi sotaa 14. lokakuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa sekä sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 14. lokakuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän ohjusiskuja siviilikohteisiin tutkitaan sotarikoksina
  • Iskuissa on menehtynyt useita siviilejä, ja kymmeniä on loukkaantunut
  • Infrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat aiheuttaneet sähkö- ja vesikatkoksia useissa kaupungeissa
  • EU:n mukaan Venäjän ohjushyökkäys rinnastuu sotarikoksiin 
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.28: Yhdysvaltalaistiedustelu: Lännen pakotteet vaurioittaneet Venäjän kykyä täydentää sotatarvikevarastojaan

Venäjän armeija on menettänyt 6 000 kalustoyksikköä Ukrainaan hyökkäämisensä jälkeen. Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallituksen tuore raportti.

Maa käyttää sen mukaan sotatarvikkeitaan sellaista vauhtia, että se ei pysty korvaamaan menetyksiään. Taustalla ovat paitsi Ukrainan sinnikäs puolustus myös lännen pakotteet, jotka ovat purreet Venäjän sotateollisuuteen.

Raportista uutisoivat muun muassasanomalehti The New York Times ja uutiskanava CNN.

Raportin mukaan ilmassa on merkkejä siitä, että Venäjällä on ollut pulaa muun muassa dieselmoottoreista, helikopterien moottorien osista ja panssarivaunuista jo kuukausia.

Pakotteiden takia Venäjällä on pulaa myös yksinkertaisemmasta teknologiasta, kuten laakereista, mikä on hankaloittanut kaluston rakentamista ja korjaamista. 

19.28: Venäjä: Kertshinsalmen silta saatava kuntoon heinäkuun alkuun mennessä

Venäjän hallitus on määrännyt tänään perjantaina, että Kertshinsalmen sillan korjaustöiden on valmistuttava heinäkuun alkuun mennessä. 

Sillalla tapahtui viime lauantaina räjähdys, joka aiheutti kahden ajokaistan sortumisen mereen. Lisäksi viereisellä rautatiellä olleen junan säiliövaunuja syttyi tuleen.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa räjähdyksestä ja pidättänyt kahdeksan ihmistä epäiltynä teosta.

18.50: Meduza: Putin taivuttelee Ukrainaa tulitaukoon – taka-ajatuksena uuden täysmittaisen hyökkäyksen valmistelu

Venäjä yrittää saada Ukrainan suostumaan tulitaukoon, mutta vain valmistautuakseen uuteen täysimittaiseen hyökkäykseen. Asiasta kertoo Latviasta käsin toimiva verkkolehti Meduza. Se perustaa väitteensä Kremliä lähellä olevien nimettömien lähteidensä tietoihin.

Venäjän hyökkäys alkaisi Meduzan mukaan ensi helmi- tai maaliskuussa.

Meduzan lähteiden mukaan presdidentti Vladimir Putinilla ei ole aikomustakaan lopettaa sotaa, päinvastoin: hän käyttäisi tulitaukoa valmistautuakseen uuteen hyökkäykseen.

16.36: Putin: Se, mitä on tapahtunut, on epämiellyttävää, mutta oikein

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt puheessaan Kazakstanissa, että osittainen liikekannallepano toteutettiin Venäjällä siksi, että sopimussotilaat eivät saaneet pidetyksi rintamalinjoja. Hänen mukaansa 16 000 mobilisoitua miestä osallistuu jo sotatoimiin. 

Vladimir Putin totesi myös muun muassa, että Venäjän tarkoitus ei ole tuhota Ukrainaa ja että enää ei ole tarvista laajoille iskuille Ukrainassa.

Putinin mukaan Venäjällä ei ole myöskään suunnitelmia lisämobilisoinneista ja nykyinen liikekannallepano on päättymässä.

Kysyttäessä, katuuko hän ”operaatiota” Ukrainassa, hän vastasi ”ei”.

– Se, mitä on tapahtunut, on epämiellyttävää, mutta oikein, Putin sanoi.

Putin puhui IVY-maiden kokouksen lehdistötilaisuudessa Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa tänään.

15.53: Erdogan tarttui Putinin tarjoukseen: suunnittelee kaasutoimitusten solmukohdan perustamista Turkkiin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on määrännyt hallituksensa laatimaan pikaisen suunnitelman maakaasun kansainvälisen jakelun solmukohdan perustamisesta Turkkiin.

Asiaa ehdotti eilen Venäjän presidentti Vladimir Putin, jonka Erdogan tapasi Kazakstanissa. Erdoganin mukaan asian toteutuksen suhteen ei ole syytä viivytellä.

Mahdollisena sijoituspaikkana kansainväliselle jakelukeskukselle Erdogan mainitsi Traakian Turkin luoteisosassa lähellä Bulgarian rajaa. Venäjä toimittaa jo nyt kaasua Turkkiin Mustanmeren pohjassa kulkevan TurkStream-putken kautta.

Nato-maa Turkki ei ole valinnut Ukrainan sodassa selvästi puoltaan. Yhtäältä maa on toimittanut Ukrainalle aseita ja vaatinut Venäjää vetäytymään miehittämiltään alueilta. Toisaalta Erdogan on veljeillyt Putinin kanssa ja tavannut tätä useaan otteeseen myös sodan alettua.

14.27: Ukraina: Venäjä lisännyt joukkojaan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella

Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjä on lisännyt joukkojaan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella, kertoo Kyiv Independent. Pääesikunnan mukaan Venäjä pitää ydinvoimalaa joukkojensa tukikohtana, koska Ukraina ei tulita voimala-alueelle.

Venäjä valtasi helmikuun lopulla pian hyökkäyksen alkamisen jälkeen Enerhodarin kaupungin lähellä sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan.

Viimeksi 12. lokakuuta Zaporizhzhjan ydinvoimala jouduttiin ajamaan hetkeksi alas, kun voimala menetti yhteytensä sähköverkkoon. Tuolloin verkkoyhteys palasi vielä saman päivän aikana.

14.09: YK:n edustaja: Raiskaukset ovat osa Venäjän sotastrategiaa

Raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta ovat osa Venäjän sotastrategiaa Ukrainassa, sanoo YK:n seksuaalista väkivaltaa käsittelevä erityisedustaja Pramila Patten.

Hän puhui AFP-uutistoimiston tänään julkaistussa haastattelussa.

Raiskausten ja seksuaalisen väkivallan päämääränä on epäinhimillistää uhrit, hän sanoi.

Pattenin mukaan silminnäkijät ovat kertoneet venäläissotilaiden kantavan mukanaan potenssilääke Viagraa, mikä hänen mielestään todistaa seksuaalisen väkivallan olevan harkittu taktiikka.

14.04: Ukrainan presidentin kansliapäällikkö vaatii Punaista Ristiä vierailemaan pahamaineisessa Donetskin vankileirillä 

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak vaatii, että Punainen Risti vierailee Olenivkan vankilaitoksessa Donetskissa kolmen päivän sisällä. Kyseinen vankila on ollut Venäjän viranomaisten hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

– En voi ymmärtää, miksi Punainen Risti ei ole vielä saapunut Olenivkaan. Emme voi tuhlata enempää aikaa. Ihmishenget ovat vaakalaudalla, Yermak twiittasi.

Olosuhteiden Olenivkan vankilassa kerrotaan olevan erittäin huonot.

Viime heinäkuussa kymmeniä Ukrainan vankeja kuoli, kun vankileirillä tapahtui räjähdys. Ukraina syytti tuolloin Venäjää räjähdyksestä ja väitti, että Venäjä pyrki näin tuhoamaan todisteita kidutuksesta ja tappamisesta kyseisellä vankileirillä.

Venäjä syytti asiasta taas Ukrainan raketteja. Kummankaan osapuolen versiota tapahtumista ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Yleisradioyhtiö BBC kertoo, ettäYermakin vaatimus ei ole ensimmäinen kerta, kun Ukrainan viranomaiset vaativat kansainvälisiä järjestöjä tutkimaan vankilan olosuhteita. BBC:n mukaan myös presidentti Volodymyr Zelensky on toistanut kansliapäällikkönsä kehotukset ja syyttänyt Punaista Ristiä, ettei se ole toiminut moraalisten velvotteidensa mukaan Olenivkan vankilan suhteen.

Punainen Risti yritti viime kuussa turvata pääsyn leirille, mutta järjestön mukaan Venäjän viranomaiset kielsivät sen.

12.15: Valko-Venäjä aloittanut pienimuotoisen liikekannallepanon

Venäjän liittolainen Valko-Venäjä on aloittanut pienimuotoisen liikekannallepanon, kertoo riippumaton valkovenäläismedia Nasha Niva. Asiasta kertoo myös Kyiv Independent Nasha Nivaa lainaten.

Nasha Nivan mukaan liikekannallepano on aloitettu jo olemassa olevien taisteluyksiköiden miehittämistä varten. Nasha Nivan useiden nimettömien lähteiden mukaan aluksi palvelukseen kutsutaan väkeä maaseudulta, eikä sillä ole vaikutusta suuriin kaupunkeihin.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka ei ole vielä ilmoittanut julkisesti liikekannallepanosta, mutta Nasha Nivan mukaan Valko-Venäjä suunnittelee alkuun 2000 miehen kutsumista palvelukseen.

Venäjän hyökättyä helmikuun lopulla Ukrainaan se käytti myös Valko-Venäjän aluetta. Valko-Venäjän alueelta Venäjän joukot lähestyivät Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, mutta sittemmin joukot vetäytyivät takaisin.

10.29: Brittitiedustelu: Venäjän tukemat joukot ovat edenneet kohti Bah’mutia

Britannian puolustusministeriö kertoo päivittäisessä tiedusteluraportissaan Venäjän tukemien joukkojen tehneen taktista etenemistä viimeisen kolmen päivän aikana kohti Donetskissa sijaitsevaa Bah’mutin keskustaa.

Raportissa kerrotaan myös, että Venäjän joukot tai sen tukemat separatistit ovat heinäkuun alun jälkeen "vallanneet vain vähän, jos lainkaan" muita asuinalueita.

Wagner-palkkasotilaat ovat kuitenkin saavuttaneet joitain voittoja Donbasin alueella ja ovat raportin mukaan todennäköisesti vielä mukana Bah'mutin taisteluissa. 

 

9.05: Venäjä laukaissut aamulla kolme ohjusta Zaporizhzhjaan

Venäjä on ampunut perjantaiaamuna kolme S-300-ilmatorjuntaohjusta Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainassa, kertovat Guardian ja Kyiv Independent.

Zaporizhzhjan alueen kuvernööri Oleksandr Staruh kehotti viestipalvelu Telegramissa Zaporizhzhjan asukkaita suojautumaan.

Venäjän ohjuksia osui infrastruktuurikohteisiin, jotka syttyivät tuleen. Pelastustoiminta on käynnissä, mutta henkilövahingoilta on ensitietojen mukaan vältytty.

Venäjä on iskenyt tällä viikolla useina päivinä ohjuksilla eri puolille Ukrainaa. Venäjä on voimistanut iskujaan sen jälkeen, kun lauantaina räjähti Kertshinsalmen sillalla, joka yhdistää Venäjän miehittämän Krimin niemimaan Venäjään.

8.14: ISW: Ensitiedot mobilisoitujen kuolemista nostattavat kritiikkiä Venäjällä

Venäjällä on uutisoitu ensimmäisistä kuolemantapauksista vasta sotaan liikekannallepanon seurauksena värvättyjen sotilaiden joukossa, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjän media kertoo viidestä Tsheljabinskistä kotoisin olevan miehen kuolemasta taistelussa vain kolme viikkoa heidän rekrytointinsa jälkeen.

Uutisointi kuolemista on johtanut kritiikkiin Venäjällä. Useat venäläiset sotabloggaajat uskovat kuolemia olevan kerrottua enemmän, sillä värvätyiltä on laajasti kerrottu puuttuvan koulutusta, välineistöä, yhteishenkeä ja osaavia johtajia.

Bloggaajat ovat kantava sotaa kannattava voima Venäjällä. Vaikka näkyvä enemmistö heistä kannattaa sotaa, on kritiikki sodan johtamista ja sen epäonnistumisia kohtaan kasvanut Ukrainan sotamenestyksen myötä.

Lue lisää aiheesta täältä.

7.29: Venäjä alkaa evakuoida siviilejä Hersonista

Venäjä alkaa evakuoida siviilejä Ukrainasta miehittämältään ja laittomasti itseensä liittämältään Hersonin alueelta Venäjälle.

Venäläismedian mukaan ensimmäisten ihmisten on määrä saapua jo tänään.

Kreml myönsi evakuointi- apua Venäjän asettaman Hersonin aluejohtajan pyynnöstä. Päätös tuli sen jälkeen, kun Ukraina on edennyt merkittävästi vastahyökkäyksessään, muun muassa Hersonin alueella.

5.56: Ukraina kertoo vapauttaneensa yli 600 asuinaluetta viimeisen kuukauden aikana

Ukrainan asevoimat ovat vapauttaneet yli 600 paikkakuntaa Venäjän miehityksestä Ukrainassa viimeisen kuukauden aikana. Asiasta kertoo ministeriö, joka vastaa Ukrainan väliaikaisesti miehitettyjen alueiden uudelleenintegroinnista.

Vapautetuista asuinalueista 75 sijaitsee Hersonin alueella, 502 Harkovassa, 43 Donetskissa ja seitsemän Luhanskissa.

Asiasta uutisoiva Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt riippumattomasti tarkistamaan lukuja. 

18.46: Putin ehdotti Turkkia Venäjän kaasutoimitusten uudeksi pääväyläksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille torstaina, että Venäjä voisi tehdä Turkista kaasutoimitustensa uuden pääväylän.

– Turkki on osoittautunut kaikkein luotettavimmaksi reitiksi kaasutoimituksia varten, jopa Eurooppaan. Voisimme harkita kaasutoimitusten solmukohdan luomista Turkkiin, Putin sanoi.

Putin tapasi Erdoganin Astanassa Kazakstanissa IVY-maiden kokouksen aluksi. Kyseessä oli jo neljäs tapaaminen miesten välillä kolmen viime kuukauden aikana.

Turkki on Nato-maa, mutta se ei ole liittynyt mukaan länsimaiden Venäjä-pakotteisiin Yhdysvaltain ja EU:n painostuksesta huolimatta. Turkki on sen sijaan pitänyt tiiviisti yhteyttä Kremliin ja lisännyt kaupankäyntiä Venäjän kanssa huomattavasti viime kuukausina.

Turkki on Ukrainan sodan aikana pyrkinyt esiintymään puolueettomana rauhanvälittäjänä, joka haluaa pitää yllä hyviä suhteita sekä Ukrainaan että Venäjään. (STT)

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat