Ukraina tuskin enää saa takaisin Venäjän jo miehittämiä alueita, arvioi Ilmari Käihkö MTV:n Uutisextrassa

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihko arvioi MTV:n Uutisextrassa, että Venäjä ei hyökkää Nato-maita vastaan. Käihko kuitenkin uskoo, että Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet pysyvät sen hallussa.

Ukrainan sodan alkamisesta tuli tänään lauantaina kuluneeksi kaksi vuotta. Satoja tuhansia on kuollut rintamalinjojen molemmin puolin, eikä sodalle näy loppua.

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö sanoo erityisesti yhden asian ihmetyttäneen häntä Venäjän hyökkäyksen aikana.

– Se on hämmentänyt, miten pitkälle Venäjä on valmis menemään Ukrainassa. Kun alkuperäinen hyökkäys epäonnistui, he päättivät takaiskuista huolimatta jatkaa. Heillä tahtoa tuntuu riittävän, Käihkö toteaa MTV:n Uutisextrassa.

Jossain tulee kuitenkin raja vastaan, Käihkö uskoo.

– Venäjällä elää edelleen ihmisiä ei missään sotataloudessa vaan melko normaalilla tavalla. Jos verrataan tätä sotaa toiseen maailmansotaan, ei tämä mikään totaalinen sota kuitenkaan ole.

"Kasakka ottaa sen, minkä saa irti"

Käihkö arvioi, että Ukraina tuskin enää saa takaisin Venäjän jo miehittämiä alueita. Eli ne Venäjä voi Käihkön mukaan pitää sotasaaliinaan.

– Sotatavoitteet muuttuvat sodan aikana sotaonnen myötä. Ehkä (sanonta siitä, että) kasakka ottaa sen, minkä irti saa, pätee tähänkin sotaan.

– Eli kyllä Venäjä pyrkii ottamaan irti niin paljon kuin irti saa.

Voiko Venäjä hyökätä muualla?

Eri asiantuntijat, asevoimien komentajat ja johtavat eurooppalaispoliitikot ovat varoittaneet siitä, että Euroopalla on vain muutama vuosi aikaa valmistautua aseelliseen yhteenottoon Venäjän kanssa, jopa Nato-maan rajalla.

Käihkö pitää varoituksia perustelemattomina.

– Niin pitkään kuin sota Ukrainassa jatkuu tällä intensiteetillä, Venäjä ei löydä kykyjä laajamittaiseen hyökkäykseen esimerkiksi Nato-maita kohtaan.

– Pitää lisäksi kysyä, miksi Venäjä tekisi tällaista. Jos oli tyhmä veto hyökätä Ukrainaan, sehän on itsemurha hyökätä Natoon. Kolmas maailmansota on se, mitä Venäjäkin on pyrkinyt aktiivisesti välttämään.  

Ukrainassa sota voi Käihkön mukaan kestää kuitenkin vielä vuosia.

– Kyllä se vaikuttaa siltä. 

Lue myös:

    Uusimmat