Ukrainalaisväite: Putinin armeija voi pystyä kesällä läpimurtoon – "Olosuhteet ovat Venäjälle parhaat sitten sodan alun"

Nykyinen sotatilanne on Ukrainalle "hyvin vaikea", sanoo sotatieteilijä Ilmari Käihkö MTV Uutisille.

Sen jälkeen, kun Ukrainan viime kesän vastahyökkäys viimeistään alkusyksystä lopullisesti pysähtyi, on kupletin juoni ollut selvä: Venäjä on hyökännyt, kärsinyt raskaita tappioita ja edennyt metri metriltä eteenpäin.

Samaan aikaan ukrainalaisviranomaiset ja -sotilaat ovat päivä toisensa jälkeen todenneet, ettei venäläisten hyökkäyksiä pystytä pysäyttämään ilman ammuksia, joista Ukrainalla on ollut huutava pula viime kuukausina.

Arviot ammuspulan pahuudesta vaihtelevat, mutta esimerkiksi tykistöllä Venäjän arvioidaan ampuvan tällä hetkellä 3–10-kertaisia määriä alueesta ja arviosta riippuen.

– Venäjä on vahvistunut suhteessa Ukrainaan, jonka saama kansainvälinen tuki on huvennut, Käihkö toteaa.

Pystyykö Ukraina edes puolustautumaan?

Viime vuonna tähän aikaan sota-asiantuntijat spekuloivat sillä, kuinka pitkälle Ukrainan Leopard-taistelupanssarivaunuilla ja muilla länsiaseilla varustetut prikaatit etenevätkään. Venäjän valloituksillaan luoman Krimin maasillan katkaisua pidettiin, jos nyt ei todennäköisenä, niin ainakin mahdollisena.

Etelä-Ukrainaan pääosin suuntautunut vastahyökkäys tyssäsi kuitenkin heti alkuunsa, eikä lopulta edennyt parhaimmillaankaan kuin noin parikymmentä kilometriä. 

– Ukrainalla ei ole tällä hetkellä kykyä laajamittaisiin hyökkäyksiin, joita Venäjän nopea karkottaminen vaatisi, Käihkö sanoo.

– Kysymys on nyt se, pystyykö Ukraina lähiaikoina, etenkin seuraavan kuuden kuukauden aikana, edes puolustautumaan Venäjän hyökkäyksiltä, Käihkö sanoo.

Ukrainan liikekannallepano jakaa kansalaisia.

Ukraina väittää, ettei puolustus kestä

Pessimististä viestiä on kuulunut myös Ukrainasta. Esimerkiksi presidentti Volodymyr Zelenskyi on väittänyt, ettei Ukrainan armeijalla nykykunnossaan ole kykyä puolustautua tehokkaasti Venäjän mahdollista ja todennäköisenä pidettyä suurta kevät- tai kesähyökkäystä vastaan.

Venäjä käyttää Ukrainassa tällä hetkellä niin sanottua "ameebataktiikkaa", kuvaili Viron puolustusvoimien esikuntapäällikkö Enno Mõts Viron yleisradioyhtiön Ukraina-ohjelmassa.

Venäjän toiveena on, että jostain päin rintamaa löytyy heikko kohta, hieman samaan tapaan kuin Venäjän omasta rintamasta syksyllä 2022, jolloin Ukraina pystyi syvään läpimurtoon Kupjanskin alueella.

Britannian mukaan Venäjä värvää arviolta 30 000 uutta taistelijaa joka kuukausi. Näin ollen Venäjän hyvin todennäköisesti pystyy Britannian mukaan kestämään raskaatkin tappiot ja jatkamaan hyökkäyksiään, joiden tarkoituksena on kuluttaa ukrainalaisjoukkoja.

Politico-lehden haastattelemat Ukrainan sotilasviranomaiset puolestaan sanovat, että Venäjä voi pystyä murtamaan rintaman siellä, minne se sitten ikinä päättääkään keskittää joukkonsa kesähyökkäyksessään.

– Sanoisin, että olosuhteet läpimurron suhteen ovat nyt Venäjän kannalta paremmat kuin kertaakaan sitten sodan alun, RAND Corporationin Bryden Spurling totesi Business Insiderille.

Varuste- ja miehistöpuutteista johtuen Ukraina saattaa joutua sijoittamaan vahvimmat voimansa verrattain pienille, kriittiseksi arvioiduille alueille, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

– Se lisää Venäjän läpimurron riskiä muilla huonommin varustetuilla alueilla ja tekee etulinjasta yleisesti hauraamman kuin miltä se vaikuttaa, ISW jatkaa.

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi.

Ukrainan valopilkut

Vaikka rintamatilanne onkin Ukrainan kannalta vaikea, on se tehnyt myös tulosta viime kuukausina. 

Ukraina on tehnyt lukuisia pitkän kantaman iskuja sekä Venäjän laittomasti miehittämälle Krimin niemimaalle että Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle. Kohteina ovat olleet Venäjän Mustanmeren laivasto, sotilaslentokentät ja esimerkiksi öljynjalostamot.

Sotatieteilijä Käihkön mukaan lisää valonpilkahduksia on luvassa, jos Yhdysvallat saa sovittua mittavasta tukipaketistaan. Siitä on näillä näkymin määrä äänestää kuluvan viikon aikana. Tuloksesta ei ole varmuutta.

– Toinen valopilkku on, jos Euroopassa saadaan ammustuotantoa nopeasti lisättyä, ja tästä valtaosa menee Ukrainan, ei eurooppalaisten maiden tarpeisiin, Käihkö muistuttaa.

Keskiviikkona presidentti Zelenskyi lausui, että "valitettavasti emme ole nähneet Euroopan unionista miljoonaa tykistöammusta, joista oli niin paljon puhetta". Miljoonan tykistöammuksen toimittaminen Ukrainaan oli Viron aloitteesta alkanut hanke. Se ei ole toteutunut määräajassa.

Ukrainalle oli myös eittämättä kivuliasta seurata tapaa, jolla ainakin Yhdysvallat, Ranska, Britannia ja Jordania osallistuivat Israelin ilmapuolustukseen Iranin hyökätessä yli 300 ohjuksella ja dronella viikonloppuna. Samaan aikaan Ukrainan oma ilmapuolustus on alkanut rakoilla entistä pahemmin ammuspulan vuoksi.

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Mitä Venäjä lopulta haluaa?

Vaikka Euroopan tuki vahvistuisi ja Yhdysvaltojen suuri Ukrainan tukipaketti menisi läpi, ei se tuo välitöntä apua juoksuhaudoissa taisteleville sotilaille, Käihkö muistuttaa.

– Sillä välin Venäjä tietää olevansa Ukrainaan nähden vahvoilla. Jos Venäjä uskoo tilanteen radikaalisti muuttuvan lisääntyvän Ukrainan saaman tuen tai muiden tekijöiden myötä, kannattaa Venäjän nyt toimia, Käihkö sanoo.

– Jos taas Venäjä ei usko voimasuhteiden merkittävästi muuttuvan tulevaisuudessa, voi sodan pitkittäminenkin olla hyvä strategia, hän jatkaa.

Jos Venäjä valitsee sodan pitkittämisen, voi Kreml pyrkiä välttämään ainakin hetkellisesti suuria tappioita, jotka esimerkiksi laaja hyökkäys voisi aiheuttaa. Toisaalta strategiavalintaan vaikuttaa myös se, mitä Venäjä lopulta haluaa, Käihkö sanoo.

– Ja tästä meillä ei ole hyvää kuvaa. Venäjän Viimeaikaiset pienet, epäonnistuneet ja kalliit hyökkäykset voidaan tulkita osoitukseksi venäläisten päätöksentekijöiden tyytymättömyydestä vallitsevaan tilanteeseen, Käihkö katsoo.

– Tämä puoltaisi suuremman hyökkäyksen mahdollisuutta. Ukrainan puolustusasematkin paranevat ajan myötä, mikä lisää venäläisten tappioita myöhemmässä hyökkäyksissä, hän sanoo.

Juttua päivitetty 19.4.2024 kello 17.48: Juttuun päivitetty Politicon ja Business Insiderin lähteiden lausuntoja.

Lue myös:

    Uusimmat